Diari La Veu del País Valencià
Vaga de fam per Jaume Sastre, l’ensenyament i la llengua
Representants d’entitats reclamen diàleg al president Fabra

Divendres passat 30 de maig, a les 10h, va començar una vaga de fam de 24 hores. Representants d’entitats, partits i sindicats van seguir aquesta vaga de fam en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, que acabà dissabte 31 de maig a les 10h del matí.

Tres són els motius d’aquesta iniciativa:

-Primer, la solidaritat amb Jaume Sastre, docent mallorquí en vaga de fam per la negativa del Govern balear a obrir vies de diàleg en el conflicte provocat per les seues polítiques educatives i lingüístiques. Les entitats mostrem la nostra solidaritat amb una persona que ha decidit tirar endavant una mesura tan extrema com aquesta i que expressa la gravetat de la situació, ja que Sastre només demana diàleg.

-Segon, la denúncia de les polítiques del Govern balear contra l’ensenyament públic, de qualitat i en català, i en general contra la nostra llengua, que afecten a les Illes i també a tot l’àmbit lingüístic, perquè la llengua no es pot parcel·lar.

-Tercer, la denúncia, també, que el Govern valencià està seguint les mateixes polítiques que el balear i, igualment, es nega a qualsevol via de diàleg. Perquè el Govern valencià no fa una altra cosa que multiplicar els conflictes i negar-se a dialogar amb els sectors afectats (censura de TV3, tancament de RTVV, atacs a l’ensenyament i la llengua…).

En la roda de premsa d’explicació de la iniciativa, Toni Gisbert, secretari d’ACPV, i Raquel Sànchez, de la Confederació d’AMPES Gonçal Anaya, van destacar la gravetat que expressa el fet que una sèrie de representants d’organitzacions hagen decidit fer un gest simbòlic com el d’una vaga de fam de 24 hores, i tot per una exigència que, en una democràcia plena i consolidada, hauria de ser un criteri assumit per les institucions i el Govern de manera efectiva: el diàleg i el consens.

Gisbert i Sànchez van reclamar al president Fabra i a la consellera Català que demostren que el canvi polític que ara proclamen no és una simple operació de maquillatge i substitució de noms: si després d’haver perdut la meitat dels seus vots en les passades eleccions europees, el president Fabra no assumeix d’una vegada per totes la necessitat de diàleg, la tendència a la baixa del seu partit no farà sinó accentuar-se.

En la vaga van participar Toni Gisbert (secretari d’Acció Cultural del País Valencià), Gemma Pasqual (presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana), Enric Valero (portaveu de Ca Revolta), Raquel Sanchez (Confederació d’Ampes Gonçal Anaya), Encarna Canet (Iniciativa Animalista), Emili Altur (diputat per Compromís en la Diputació de València), Francesc Calatayud (d’EUPV València), Jesús Martínez (Joves EUPV), Vicent Mauri (portaveu d’Intersindical Valenciana), Emília Moreno (secretària general CGT), Toni Infante (PDD), Vicent Pallardó (PSAN), Jesús Marc (MDT) i Abel Thous (Alternativa per València-CUP) i Carme Godina (CUP Almàssera). També van fer arribar el seu suport Escola Valenciana i ERPV.

Comparteix

Icona de pantalla completa