Diari La Veu del País Valencià
L’opinió sobre el Dret a Decidir
L’opinió sobre el Dret a Decidir de Pilar Marqués, Honori Pasqual i Enric Jordà.

Des de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià continuem donant a conèixer les diferents respostes al qüestionari on preguntem per l’opinió que tenen sobre el Dret a Decidir a diferents persones destacades dins l’espectre polític, cultural o social del País Valencià.

Podeu llegir les respostes de Pilar Marqués, ciutadana. D’Honori Pasqual, membre de Capellans del Dissabte del País Valencià i d’Enric Jordà, psiquiatra.

Pilar Marqués Carbonell, ciutadana

1. Què és per tu el dret a decidir?

És un dret inalienable dels éssers humans junt al dret de justícia, de llibertat d’expressió o d’igualtat d’oportunitats.

2. Penses que el País Valencià té dret a decidir?

El mateix dret que qualsevol país o nació sense estat propi; té dret a decidir el seu futur, triar el tipus de governants a qui es vol encomanar perquè li defensen la seua llengua, cultura, tradicions i interessos polítics davant del centralisme opressor de l’estat espanyol.

3. Quines passes s’haurien de fer per aconseguir-lo?

El més complicat està en fer fora el ‘menfotisme’ que diuen que caracteritza el poble valencià, per suprimir-lo del tot sembla que encara manca, això sent optimistes.

Honori Pasqual, membre de Capellans del Dissabte del País Valencià

Què significa per a tu, el Dret a Decidir?

Senzillament el dret que té, o hauria de tenir, tot país o nació per configurar el seu futur i establir les relacions que crega convenient amb els altres països. El Dret a Decidir també es pot definir com el dret a autodeterminar-se políticament. És el dret a la llibertat personal aplicat a una col·lectivitat.

Referit al País Valencià significa la capacitat legal per decidir si vol pertànyer a l’Estat espanyol i de quina forma, ser totalment independent i relacionar-se autònomament amb la Unió Europea o no, o federar-se o confederar-se amb un futur Estat català.

El País Valencià té Dret a Decidir?

En una concepció democràtica i civilitzada de la vida política al País Valencià se li hauria de reconèixer el Dret a Decidir, i semblantment el País Valencià hauria de respectar i donar suport a altres pobles a decidir el seu propi futur.

Com podríem assolir aquest Dret?
Tenint consciència que som un País, és a dir, un subjecte polític capaç de prendre decisions democràticament i pacífica.

Enric Jordà, psiquiatra

Què significa per a tu, el Dret a Decidir?

El dret a decidir es un dret inalienable als pobles sotmesos per la força que volen ser lliures.

El País Valencià té Dret a Decidir?

El País Valencià , com a part de la Nació catalana deuria poder decidir, si vol desenvolupar aquesta integració política.

Com podríem assolir aquest Dret?

Per assolir la seua llibertat el País Valencià necessita prendre consciencia de la seu situació de opressió i subordinació als interessos de la classe dominant a Espanya.

Plataforma pel Dret a Decidir

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa