Diari La Veu del País Valencià
Ara, de nou, la justícia torna a desautoritzar Rafael Carbonell
Escola Valenciana exigeix a la consellera Maria José Català que cesse de forma immediata el secretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell. El TSJ valencià obliga la Conselleria d’Educació a reobrir en el CEIP Pare Català de València la línia en valencià que Rafael Carbonell va sentenciar a la desaparició el passat mes de febrer. Els tribunals tornen a donar la raó a Escola Valenciana i fan rectificar per cinquena vegada consecutiva al secretari autonòmic d’Educació.
ESCOLA VALENCIANA ACONSEGUEIX QUE EL CEIP PARE CATALÀ DE VALENCIA RECUPERE LA LÍNIA EN VALENCIÀ ELIMINADA PER RAFAEL CARBONELL, SECRETARI AUTONÒMIC D’EDUCACIÓ

La Secció Quinta de la Sala d’allò Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia Valencià ha acordat accedir a la mesura de suspensió cautelar sol·licitada per les famílies del CEIP Pare Català de Valencià i suspendre la resolució del 24 de febrer de 2014 dictada pel secretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell, que suprimia, a meitat de curs, una línea d’ensenyament en valencià en aquesta escola i la reconvertia a línea en castellà.

“És la cinquena vegada consecutiva que Rafael Carbonell perd davant dels tribunals en accions jurídiques empreses per l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana. És la cinquena vegada que el Tribunal Superior de Justícia valencià dictamina que aquest responsable polític actua de forma il·legal i pren decisions que vulneren els drets lingüístics de les famílies que trien estudiar en valencià. Pel bé de la societat valenciana i del funcionament normalitzat del nostre sistema educatiu demanem que se cesse Rafael Carbonell, un polític que ha vulnerat profundament la LUEV i l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia”, ha declarat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

A més, la interlocutòria dictada pel TSJ imposa les costes processals que ha generat la peça de mesures cautelars a la Generalitat Valenciana.

L’Administració valenciana té un mes per a executar el dictamen del tribunal i el pròxim curs el CEIP Pare Català comptarà amb les tres línies educatives en valencià amb les quals va començar aquest curs.

El Tribunal Superior de Justícia valencià valida així el procés que va seguir el Consell Escolar del CEIP Pare Català quan va demanar per a aquest curs una línia més d’ensenyament en valencià mitjançant un Projecte Lingüístic de Centre.

El TSJ valencià deixa patent la il·legalitat comesa pel secretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell, ja que va actuar sense que cap tribunal haguera dictat sentència sobre el recurs contenciós administratiu de data 27 de gener de 2014 pel qual una família del CEIP Pare Català demanava que la línia en valencià en la qual cursa el seu fill de 3 anys es reconvertirà a castellà, la qual cosa va desencadenar el conflicte a l’escola. “Rafael Carbonell es va avançar a un procés judicial pel qual encara queda decidir si aquesta família té o no raó i, fins que no dictamine, la situació al CEIP Pare Català torna a la normalitat amb que s’havia començat aquest curs 2013-2014”, s’ha destacat des de l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana, que ha estat des d’on s’han preparat els arguments jurídics i la documentació a les més de 70 famílies afectades del CEIP Pare Català per la resolució, ara invalidada, de Rafael Carbonell.

Els pares i mares de 1er d’Infantil del CEIP Pare Català han rebut amb satisfacció la resolució cautelar emesa per la justícia que confirma que els alumnes estaven correctament matriculats en valencià i que la Conselleria no podia de cap de les maneres llevar-los eixe dret.

“Els pares hem constatat que el jutge fonamenta i admet la cautelar en reconéixer totes les reclamacions de caire psicològic, pedagògic, legal i de drets lingüístics que fèiem els pares”. Els pares valorem que la “justícia confirme que la comunitat escolar del Pare Català havia procedit de manera correcta en l’elaboració del Pla Lingüístic del Centre i que per això els nostres fills estaven correctament matriculats en valencià. A partir d’ara, només esperem que la Conselleria procedisca amb la major diligència possible a reorganitzar els arranjaments escolars d’acord a la sentència del jutge”.

CRONOLOGIA DELS FETS
20 de maig de 2013
La directora general d’Innovació, Ordenació i Política Lingüística, Beatriz Gascó va aprovar una línia en valencià més per al CP Pare Català. El resultat va ser que per a l’actual curs el centre comptava amb l’oferta de tres línies educatives amb el programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià (PPEV).

14 de juny de 2013
Dues famílies que van matricular els seus fills en infantil de tres anys al CP Pare Català per a l’actual curs van interposar un recurs d’alçada a la Conselleria d’Educació on demanen l’anul·lació del procediment de canvi de programa lingüístic que va enllestir el centre per la qual s’obria una 3a línia en valencià.

Aquestes dues famílies al·leguen que no estaven informades del canvi de programa a valencià abans del període de matriculació i que el Projecte Lingüístic de Centre hauria d’haver estat aprovat abans del període de matriculació. Amb aquesta argumentació, qualsevol Administració imparcial i guiada per criteris educatius i no ideològics, haguera denegat automàticament aquest recurs, ja que aquestes famílies confonen el període d’admissió que es va fixar del 9 al 16 de maig de 2013, amb el període de matriculació efectiva, que es va fer del 8 al 12 de juliol de 2013. Després del període de matriculació del 8 al 12 de juliol el resultat va ser de 75 alumnes d’infantil de 3 anys matriculats al CEIP Pare Català.

“Quan van matricular els seus fills a juliol, estaven més que assabentats del programa lingüístic que s’ofertava a l’escola, ja que havia estat aprovada la 3a línia en valencià el 20 de maig. A més, comptaven amb opcions per a matricular-se en altres centres amb oferta d’ensenyament en castellà,” s’assegura des de l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana.

27 de gener de 2014
Una de les famílies que reclama ensenyament en castellà al CEIP Pare Català inicia un contenciós administratiu. De l’altra banda, mitjançant l’Oficia de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana, hi ha personats 9 pares i mares en nom de les famílies que veuen perillar la línia en valencià guanyada per a aquest curs

24 de febrer de 2014
Rafael Carbonell opta per suprimir la línia en valencià i convertir-la a línia en castellà en el segon trimestre del curs, quan els alumnes ja porten des de setembre anant a classe en valencià. El secretari autonòmic d’Educació va fixar que es fera el canvi màxim el 4 d’abril.

Rafael Carbonell pren una decisió quan ja estava en marxa aquest contenciós administratiu i invalida la possibilitat que un tribunal es pronuncie al respecte, provocant una situació d’indefensió per a la resta de famílies.

1 d’abril de 2014
Les famílies que pateixen l’eliminació de la línea en valencià de 3 anys presenten un recurs contenciós administratiu on es fa la petició de suspensió cautelar de la resolució del secretari autonòmic d’Educació mitjançant l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana.

6 de juny de 2014
La Secció Quinta de la Sala d’allò Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia Valencià acorda accedir a la mesura de suspensió cautelar sol·licitada per les famílies del CEIP Pare Català de Valencià i suspendre la resolució del 24 de febrer de 2014 dictada pel secretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell. A més, la interlocutòria dictada pel TSJ imposa les costes processals que ha generat la peça de mesures cautelars a la Generalitat Valenciana.

ELS ATACS DE RAFAEL CARBONELL A L’ENSENYAMENT PLURILINGÜE EN VALENCIÀ
Rafael Carbonell era director general d’Ordenació i Centres Docents quan Alejandro Font de Mora va ser Conseller d’Educació. Carbonell va denegar sistemàticament durant aquest període l’obertura de línies en valencià i no va atendre cap recurs ni reclamació de les famílies que ho sol·licitaven.

La política d’atac a l’ensenyament en valencià per part de Rafael Carbonell va tindre com a conseqüència tres sentències del Tribunal Superior de Justícia valencià que obligaven la Conselleria d’Educació a obrir línies d’ensenyament en valencià al CC Sant Cristòfor Màrtir de Picassent i als CP Rei en Jaume i Ramón y Cajal de Xirivella, que van guanyar famílies que van fer servir els serveis jurídics de l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana.

A més, els tribunals també van sentenciar a favor d’Escola Valenciana per defensar que els exàmens que es feren en la Xarxa de centres plurilingües es realitzaren en la mateixa llengua en què s’impartira l’assignatura i no, com es pretenia des de la Conselleria d’Educació, en la llengua que escolliren les famílies.

Ara, de nou, la justícia torna a desautoritzar Rafael Carbonell amb la interlocutòria dictada per la Secció Quinta de la Sala d’allò Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia Valencià i accedeix al periculum in mora, que atén al perill d’un dany jurídic urgent.

Escola Valenciana

Comparteix

Icona de pantalla completa