La campanya 'Llegir en valencià'

19 juny 2014 01:00h
Ens acosta a les llegendes de les nostres terres

El 19 de juny es presenta la 9a edició de la campanya de foment lector
 
La campanya «Llegir en valencià, paisatges de llegenda» es presenta  dijous 19 de juny, a les 12.30 hores, a la Sala Rex Natura d’Alzira. Es preveu l’assistència de tots els organitzadors i patrocinadors –Fundació Bromera, Levante-EMV, Consum, Fundació Bancaixa, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Diputació de València, Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana, Escola Valenciana, Consell Valencià de Cultura i–, així com d’una bona representació dels col·laboradors i les entitats adherides.

Més de 50 institucions donen suport a la campanya «Llegir en valencià» i el seu objectiu de fomentar la lectura en valencià. La majoria renoven el seu compromís, però també n’hi ha noves incorporacions tant pel que fa a institucions públiques –Diputació d’Alacant i la Universitat d’Alacant– i a associacions –l’Associació d’Editors del País Valencià–, com a entitats privades –el diari Información, Sala Russafa, Delícies de Déus, Hotel Rural Ca les Senyoretes i Pollos Planes. Per a la Fundació Bromera és tot un privilegi comptar amb un suport del món econòmic, social i polític valencià tan sòlid per tal que la rellevància social i cultural de la iniciativa continue creixent i, alhora, faça augmentar el nombre de lectors.
 
En la 9a edició, «Llegir en valencià, paisatges de llegenda» convida els lectors a descobrir algunes de les llegendes millor guardades de les nostres terres. El primer llibre, La cara del moro d’Alacant, sobre la muntanya del Benacantil, es repartirà gratuïtament el diumenge 22 de juny amb el diari Levante-EMV. En total, es tracta d’11 llegendes, cadascuna escrita per un escriptor reconegut i ambientada en un dels nostres paisatges més emblemàtics. El Benicadell, la Calderona, el Cap d’Or de Moraira, la Valldigna, el Salt de la Nóvia, les Columbretes, el Penyagolosa, la Murta, el Castell de Xàtiva i la Font Roja són els paratges naturals que descobrirem en aquests nous títols. A més, cada llibre conté informació pràctica i interessant sobre els espais descrits i algunes recomanacions per a seguir llegint en valencià. Il·lustrades per Paula M. Rufat, les 11 històries són fruit del talent d’11 escriptors ben consolidats:  Joaquim G. Caturla, Joan Olivares, Raquel Ricart, Urbà Lozano, Isabel Canet, Maria Jesús Bolta, Anna Monner, Joan Andrés Sorribes, Josep Antoni Fluixà, Víctor Labrado i Isabel-Clara Simó.
 
Fins al 27 de juliol, els llibres de la col·lecció «Llegir en valencià, llegendes valencianes» es podran aconseguir amb el diari Levante-EMV cada dissabte i diumenge per només 1€, a excepció del primer, que es llança de manera gratuïta amb el diari del 22 de juny.
 
Enguany, igual que les darreres edicions, també s’ha creat un espai web exclusivament per a la campanya www.llegirenvalencia.org, on trobarem tota la informació detallada: el calendari de distribució, els articles d’animació a la lectura que aniran publicant-se a Levante, recomanacions d’altres lectures i el concurs per a guanyar vals de compra per als supermercats Consum, vals de compra per a les botigues de Pollos Planes i vals de menú per a dos persones per a consumir en els restaurants La Parrilla de Pollos Planes.
 
Aquesta novena campanya consolida un camí de col·laboració i unió d’esforços que la Fundació Bromera va impulsar ara fa nou anys en col·laboració del diari Levante-EMV, Consum, Fundació Bancaixa, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Diputació de València, Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana, Escola Valenciana i el Consell Valencià de Cultura que té el suport explícit d’universitats, partits polítics, organitzacions econòmiques, sindicals i professionals, així com de diversos col·lectius cívics de divers caire que aposten per un objectiu comú: millorar l’índex de lectura al nostre territori i que la gent llija en valencià. A més dels patrocinadors i col·laboradors històrics, també alguns ajuntaments dels pobles on estan ubicats els paisatges que apareixen en els llibres de la campanya s’han sumat a la iniciativa. Així, els ajuntaments de Bétera, Teulada, Alzira, Xàtiva i Alcoi han confirmat també el seu suport a «Llegir en valencià, paisatges de llegenda».

 
photo
 
next