Diari La Veu del País Valencià
Castelló – FAPA denuncia pressions a les AMPA
FAPA denuncia pressions a les AMPA per aprovar les modificacions en l’horari escolar que contempla la LOMQE

La federació recomana als i les representants de les associacions de pares i mares posposar la decisió per a aquesta mesura que encara no és oficial i consultar amb socis i sòcies el seu posicionament

Les AMPA han comunicat a FAPA-Castelló que durant les últimes setmanes s’estan organitzant Consells Escolars Extraordinaris als centres per acollir-se al canvi d’horari lectiu que introdueix la flexibilització horària de la LOMQE per a casos excepcionals. Alguns dels i les representants de les AMPA han afirmat sentir-se pressionats per posicionar-se sobre aquest assumpte perquè el cos docent necessita el suport d’una majoria qualificada de 2/3 dels i les membres del consell escolar per aprovar la mesura. Davant d’aquesta situació, la federació es reunirà amb la direcció territorial per tractar aquest assumpte i ha aconsellat a les AMPA posposar la decisió, ja que el Decret del Currículum i Ordenació General d’Educació Primària, encara no ha estat publicat i, per tant, encara no és oficial. A més s’ha recomanat a les i els representants de les AMPA que convoquen una assemblea de sòcies i socis per acordar el posicionament de l’associació sobre aquesta qüestió, ja que el seu vot no és personal, sinó delegat, i ha de reflectir els interessos de totes les persones que hi formen part.

El problema rau en què, acollint-se a l’article de la LOMCE que aborda la flexibilització horària en casos excepcionals, alguns claustres dels centres de la província de Castelló estan convocant consells escolars extraordinaris amb caràcter d’urgència per poder modificar l’horari partint del mínim d’hores lectives que marca aquesta regulació, que són de 45 minuts per matèria. Així, segons han fet saber les AMPA a la federació, s’han presentat projectes per modificar la jornada escolar actual (de 9h a 12 hores i de 15 a 17 hores) a jornades escolars que redueixen les hores lectives de vesprada a només una hora i 30 minuts i retarden o retallen, segons el cas, el temps de menjador escolar i en alguns casos avancen l’hora d’eixida a les 16.30 hores. Alguns dels horaris que s’han plantejat als pares i mares han sigut de 9 a 12.30 hores i de 15.30 a 17.00 hores, o de 9 a 12.30 hores i de 15 a 16.30 hores.

Al respecte, la presidenta de FAPA-Castelló, Loli Tirado, ha explicat que “es tracta d’una decisió molt important, ja que la modificació de l’horari escolar implica també canvis en les rutines dels xiquets i xiquetes i, a més, pot perjudicar la conciliació familiar i laboral de les famílies”. A més, la presidenta de FAPA ha explicat que “aquest tipus de qüestions que afecten directament a l’organització del centre no es poden tractar de pressa i corrents a final de curs i s’han de consensuar amb tota la comunitat educativa”. En aquest sentit, algunes famílies han criticat que el retard en l’hora del menjador que pot afectar, sobretot, a les rutines alimentàries dels i les més menudes perquè també es modificaran els temps d’esplai, i que, a més, en alguns casos no deixa temps suficient per poder organitzar activitats extraescolars. Per una altra banda, el fet que les votacions es porten a terme en aquestes dates exclou de la decisió a les famílies que ja han matriculat als centres als seus fills i filles i que podrien veure modificat l’horari que van escollir a l’inici de curs.

No obstant això, les AMPA temen que aquesta mesura siga el primer pas per acabar generalitzant la jornada contínua en els centres d’educació pública, fet que, actualment, no compta amb cap normativa que garantisca mantenir el servei de menjador escolar ni l’organització d’activitats extraescolars gratuïtes.

Comparteix

Icona de pantalla completa