Diari La Veu del País Valencià
Nou projecte, d’IRMU i CCEPC, ‘Patrimoni oblidat, memòria literària’
L’Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana impulsen el projecte “Patrimoni oblidat, memòria literària” per recuperar el patrimoni cultural a través de textos literaris

El projecte consta de diverses parts que culminaran en una exposició virtual amb tota la informació recollida i una altra d’itinerant que generi a cada lloc reflexió i activitat sobre els valors del patrimoni i la literatura.

El dissabte 28 de juny es farà una sessió informativa sobre aquesta iniciativa a la Casa dels Entremesos de Barcelona

El projecte «Patrimoni oblidat, memòria literària», impulsat per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Carulla, és una proposta que vol lligar els elements del patrimoni cultural tangible que estan o han estat deixats a mercè del pas destructor del temps amb els textos literaris que n’han parlat al llarg dels anys i la seva incidència en el paisatge. L’objectiu d’aquest projecte segons declaracions de la directora de l’Institut Ramon Muntaner, M. Carme Jiménez, “és obrir una nova proposta de treball col·lectiu amb la implicació dels centres d’estudis i tenint com a punt de partida una temàtica molt propera, el patrimoni del seu entorn, aquell patrimoni abandonat, i el que s’hi ha escrit sobre ell”.

El projecte parteix de la base, segons el president de la CCEPC i vicepresident de l’IRMU, Josep Santesmases, que “al costat dels grans elements patrimonials que s’han beneficiat recentment d’accions de restauració o conservació i que s’han convertit en atractius turístics, existeix un altre patrimoni ‘oblidat’, format per elements menors o que no han rebut prou consideració fins ara, i que van des d’espais abandonats colgats per la bardissa fins a elements o paisatges que ja no existeixen però que han deixat el seu rastre en la fotografia antiga i en la literatura, passant pels grans monuments del país que van viure etapes de destrucció i de descurança que també han quedat reflectits en la lletra impresa de viatgers i escriptors”. Santesmases recorda que “la ‘ruïna’ ha format part essencial de la mirada que la memòria literària ha projectat sobre el món, amb visions romàntiques i idealitzacions d’espais perduts o de llocs de memòria íntima o col·lectiva”.


El projecte consta de diverses parts, una primera, que restarà oberta fins a finals d’any, de recollida de material (elements patrimonials abandonats, textos literaris que en facin referència i, si és possible, imatges com ara fotografies, gravats, etc. que els il·lustrin); una segona, de catalogació de tota la informació i, una tercera part, en què es crearà, d’una banda, una exposició virtual amb tota la informació recollida i, de l’altra, una exposició itinerant amb què es vol generar reflexió i reconeixement sobre el patrimoni i la literatura. Pel que fa al material, el poden aportar els centres d’estudi, els investigadors particulars, qualsevol organisme públic o privat vinculat a la literatura i el patrimoni i tot aquell particular que cregui que hi pot col·laborar en aquesta iniciativa.

Per tal de donar a conèixer el projecte col·lectiu “Patrimoni oblidat, memòria literària” s’ha organitzat una jornada informativa d’entrada lliure el dissabte 28 de juny de 10.30 a 12.30 h a la Casa dels Entremesos de Barcelona (Plaça de les Beates, 3, al costat del Mercat de Santa Caterina). Tothom que estigui interessat en assistir a la jornada s’hi pot inscriure a l’adreça [email protected].

Institut Ramon Muntaner

Comparteix

Icona de pantalla completa