Diari La Veu del País Valencià
Campanya de presentació de recursos contra la taxa del COR
La Plataforma iniciarà una campanya de presentació de recursos contra la taxa del COR
La Plataforma contra el Macroabocador de Llanera manifesta que cal continuar lluitant i anima a tots els ciutadans a que expressen la seua oposició al sistema de gestió dels residus proposat pel COR. Des de la Plataforma defensem models alternatius, que valoren més la salut de les persones i el medi ambient i no pensen únicament en els guanys d’empreses i entitats gestores dels nostres diners.

Per aquest motiu, la Plataforma ha acordat iniciar en breu una campanya de recollida de recursos contra la taxa corresponent al 2014 que el COR està fent arribar a les vivendes i empreses de les nostres comarques. El recurs de la Plataforma es basa en les nombroses irregularitats d’aquesta taxa i el malbaratament de diners en el consorci que ha portat a que els ciutadans paguen pràcticament el doble per un servici similar al que es prestava anteriorment; sense cap millora que justifique aquest increment. Els recursos constitueixen un primer pas per expressar la nostra oposició a aquest abús, i també permetran en un futur als ciutadans que els presenten posar en marxa altres accions legals davant dels tribunals contra la taxa del COR esmentada. La podreu trobar en la nostra pàgina web, i en totes les associacions i partits polítics que recolzaran aquesta iniciativa.

En el seu moment, ja es van plantejar contra la taxa corresponent a l’any 2012 vora 10.000 recursos per uns motius semblants. Posteriorment, la Plataforma va encetar un contenciós davant dels tribunals, que compta ja amb una sentència favorable emesa pel jutjat nº 3 de València, la qual anul·la el cobrament de la taxa i la seua ordenança, i que està a l’espera de ser confirmada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Si el TSJ avalés aquesta sentència, com ja s’ha explicat en altres ocasions, es podria donar el cas que el COR es trobara forçat a tornar parcial o totalment els diners recaptats.

La Plataforma vol recordar que, a banda dels recursos contra la taxa del COR, participa també junt a altres entitats de la societat civil valenciana en un recurs contra el Pla Integral de Residus que ha estat admès a tràmit i que és similar a altre que va prosperar a Castella i Lleó. De guanyar-se aquest recurs significaria la suspensió de la política valenciana de residus i implicaria en la pràctica greus problemes per al COR i la impossibilitat de portar a terme projectes perillosos i nocius com el de Llanera.

D’altra banda, la junta de la Plataforma ha analitzat la proposta de nou projecte de macroabocador en Llanera que ha presentat el COR que no és res més que això en este moment: una nova proposta de macroabocador que no compta en aquest moment amb cap autorització mediambiental i per error o mala fe s’ha presentat a la premsa com una cosa ja feta. La única aprovació que té el Sr. Parra per al seu projecte és la de la pròpia assemblea del COR, que autoritza a presentar-lo davant de la Conselleria per iniciar un procediment similar al que va seguir el projecte anterior. Un procés al que la Plataforma i qualsevol altra entitat i/o ciutadà podran presentar les oportunes al·legacions. Unes al·legacions que han contribuït a fer inviable el projecte original i que poden tornar a fer-ho amb el nou, perquè no ressol cap de les qüestions i problemes més rellevants: mateixa ubicació en una zona sensible amb informes que ho desaconsellen, presència d’aigües subterrànies, proximitat a poblacions, instal·lacions enormes amb possibilitat de ser ampliades en un futur, etc.

La Plataforma també vol assenyalar que aquest projecte s’enviarà a la Conselleria contra la voluntat de la majoria dels alcaldes del COR ja que han estat la pròpia Conselleria i la Diputació de València amb els seus vots i abstencions qui han permès que s’envie la documentació. Resulta sorprenent que dos entitats que no financen el COR puguen imposar la seua voluntat a aquells que el paguen i mantenen. Des de la Plataforma s’espera que situacions com aquesta porten a la reflexió a molts alcaldes i representants dels nostres pobles perquè comencen a treballar perquè el COR canvie i represente la voluntat real de la ciutadania que el manté amb els seus impostos.

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa