Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana renova energies
Com ja és habitual durant les primeres setmanes de l’estiu, representants d’Escola Valenciana Federació d’Associacions per la Llengua s’han reunit, enguany a Calp, la Marina Alta, per debatre l’any que ha passat i plantejar-se el curs acadèmic que ens espera. La cita col·lectiva s’ha produït el 5 de juliol i ha significat una jornada intensa en què s’han analitzat i debatut qüestions de funcionament, pressupostàries i referides als nous reptes educatius que vindran. Una cinquantena de persones que representaven les quasi 30 entitats que conformen Escola Valenciana han tingut ocasió de fer sentir la veu de les comarques i de les diferents organitzacions membres, així com compartir els punts de vista i, fins i tot, les discrepàncies que de manera constructiva s’han fet per millorar no sols la gestió d’Escola Valenciana sinó per a reforçar el caràcter de referent social i cultural que té esta entitat arreu del país, sobretot entre les comunitats educatives que duen endavant programes d’ensenyament en valencià.

A l’inici d’esta Jornada completíssima, Jaume Fullana fou l’encarregat de plantejar el model d’escola que volem, tot explicant la plataforma extraordinària que és la Xarxa de Centres Educatius de Qualitat que basen el seu model en mesures compensatòries que afavorisquen l’ús i normalització del valencià, una implicació en la conservació del medi ambient, desenvolupant estratègies que faciliten la convivència intercultural, en la innovació educativa i en la participació democràtica de les comunitats educatives.

A continuació, Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, ha fet un repàs detallat del model organitzatiu de l’entitat remarcant els encerts de gestió i convidant a debatre aquells aspectes organitzatius que reclamen una posada a punt més acurada, per adaptar-se a les noves realitats tant internes com externes i a les exigències dels esdeveniments que es produeixen al món educatiu. A l’àmbit de la gestió interna es reclama intensificar la dinamització de les coordinadores comarcals, a l’àmbit de les realitats externes s’aposta per reforçar les estratègies necessàries per lluitar contra els processos privatitzadors de l’educació, la manipulació ideològica dels currículums educatius, el malbaratament de la gestió democràtica dels centres educatius i, com no podia ser d’una altra manera, a favor d’una escola pública, de qualitat i en valencià, en què cada comunitat educativa del nostre país tinga recursos, dotació pressupostària i infraestructures suficients per desenvolupar el seu model.

Les qüestions econòmiques també han estat matèria de debat en esta Jornada de Calp, un aspecte essencial que garanteix no solament la supervivència d’Escola Valenciana, que condiciona la seua capacitat d’acció social, sinó que fa viable la continuïtat dels seus projectes socials i culturals i l’engegada de nous. Dins d’este apartat, s’ha fet una menció especial al compromís econòmic dels Amics i amigues d’Escola Valenciana, de les aportacions realitzades per centenars de persones i organitzacions de tot arreu durant el període d’execució del micromecenatge (VERKAMI) i la fidelitat que manifesten any rere any les comunitats educatives del nostre país en adquirir els productes ofertats a les Trobades. També s’ha volgut subratllar el suport econòmic que significa la botiga allotjada al web d’Escola Valenciana.

Per acabar, un tema molt important de totes les Jornades d’estiu de l’entitat és el disseny de la samarreta i la tria de l’eslògan per a les properes Trobades. Primer que res, s’ha fet una anàlisi de resultats de l’edició més recent de les Trobades per obrir un torn de debat sobre les propostes. El color, el tallatge, el calendari de distribució, etc han estat temes que s’han debatut perquè les futures samarretes de les Trobades siguen ben acollides per les comunitats educatives participants, tot i insistint que ni Escola Valenciana ni les Coordinadores comarcals de la seua Federació venen samarretes pel simple fet de vendre-les, sinó per poder finançar entre tots i totes un projecte social compartit. A partir del mes de setembre, després que la nostra àrea de comunicació i de disseny ha recollit totes i cadascuna de les propostes i les reflexions, començaran a concretar-se tant el disseny de la samarreta com l’eslògan de les Trobades.

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa