Diari La Veu del País Valencià
No més perforacions petrolíferes
Pam a pam

Els ecologistes valencians se sumen així a la petició realitzada per Greenpeace

Acció Ecologista-Agró s’oposa a les noves perforacions petrolíferes que la multinacional i contaminant Repsol pretén perpetrar a Tarragona. Concretament a la plataforma Casablanca, davant del Delta de l’Ebre, on Repsol encara té oberta una investigació criminal per un presumpte delicte ecològic després d’un greu vessament en 2009. L’organització ecologista valenciana ja ha presentat les seues al·legacions contra els nous pous que la multinacional espanyola vol perforar a Casablanca, sumant-se així a la petició realitzada per Greenpeace al Govern central per a aturar este projecte, que fins i tot pot vulnerar la legislació europea en matèria de recursos biològics marins.

Després de presentar al·legacions contra les prospeccions petrolíferes al Golf de València i demanar a la Unió Europea que suspenga estos sondejos, ara Acció Ecologista-Agró se suma a la petició realitzada per Greenpeace al Govern central per a exigir al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que no autoritze noves perforacions petrolíferes de Repsol a la plataforma Casablanca (Rodaballo Este 1 i Casablanca Oest 1 A 3), ubicada davant del Delta de l’Ebre (Tarragona, Catalunya).

AE-Agró coincideix en les seues al·legacions amb Greenpeace i considera que actualment és impossible extraure petroli de forma segura a aigües profundes, com és el cas dels nous pous que vol perforar Repsol a Casablanca, ja que no existeix la tecnologia suficient per a evitar i/o aturar possibles vessaments de cru. L’exemple més clar d’esta manca de seguretat el tenim en la catàstrofe ambiental del Golf de Mèxic de l’any 2010. Llavors, la plataforma petrolífera Deepwater Horizon va abocar a la mar, durant més de tres mesos, 5 milions de barrils de cru (60.000 barrils al dia) sense que la multinacional britànica BP trobara una solució tècnica per a aturar este desastre.

A la manca de seguretat i de tecnologia per a perforar nous pous a aigües profundes cal afegir el llarg historial contaminant de Repsol que, tal i com alerta Greenpeace, entre 2006 i 2010, va provocar 6.985 vessaments en el medi natural arreu del món. Només a les seues instal·lacions de Tarragona, entre 2001 i 2013, esta multinacional espanyola va patir 16 episodis contaminants. Precisament, per un vessament en 2009 de 130.000 litres de petroli durant les perforacions i prospeccions dels pous Lubina i Montanazo, el Jutjat NÚM. 3 de Tarragona obrí una investigació criminal contra Repsol per un presumpte delicte ecològic, que encara està pendent de sentència.

No podem oblidar tampoc que Repsol és l’única petroliera sancionada dues vegades consecutives en un any pel Consell de Ministres (2009) a causa dels seus vessaments. I que la Generalitat de Catalunya també la va sancionar en 2013, per tractar d’ocultar un abocament tòxic a Tarragona, pel qual va haver d’indemnitzar els pescadors locals.

A més a més de tots estos arguments contra els nous pous que la contaminant Repsol vol perforar a Casablanca, AE-Agró denuncia en les seues al·legacions que la tramitació d’este projecte, que en cas d’accident pot tindre conseqüències directes en la vida marina de la zona afectada, s’està realitzant d’esquena a les institucions europees, a pesar que l’article 3 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea assigna la competència exclusiva en matèria de conservació dels recursos biològics marins, en el marc de la política pesquera comuna, a la pròpia Unió.

Esta presumpta vulneració de la normativa europea per part del Regne d’Espanya ja va ser denunciada per AE-Agró en la tramitació de les prospeccions petrolíferes al Golf de València, motiu pel qual l’organització ecologista va demanar a la UE que aturara este projecte. Europa encara no s’ha pronunciat al respecte, però, per este mateix motiu, recentment el Tribunal Suprem ha admés a tràmit la sol·licitud d’anul·lació presentada pel Cabildo de Fuerteventura contra la sentència de les prospeccions petrolíferes de la multinacional Repsol enfront de les costes de Fuerteventura i Lanzarote.

Des d’AE-Agró esperem que, pel bé de tots, però especialment de la nostra mar, el Govern d’Espanya no autoritze més prospeccions petrolíferes de Repsol ni a Casablanca ni enlloc. I que recobre el seny i ature també la seua desgavellada política de recerca d’hidrocarburs a la costa espanyola i aposte de veritat per una política energètica basada en les renovables i en l’estalvi i l’eficiència energètica. Només així podrem fer front al Canvi Climàtic i consolidar un nou model energètic de futur i respectuós amb la natura i el territori.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa