Xúquer Viu acusa Císcar, Fabra i Bonig

22 agost 2014 01:00h
Císcar es burla de la Ribera quan diu que el Vinalopó s'atendrà amb els estalvis de la comarca
 
Fabra utilitza la solidaritat com a cortina de fum per a ocultar l'espoli del Xúquer en benefici de l'especulació
 
Bonig es passeja per la Ribera dient que el transvasament des d'Alarcón és una bona solució
 
Les recents declaracions de la consellera Isabel Bonig, del president de la Generalitat Alberto Fabra i del vicepresident José Císcar sobre el nou Pla del Xúquer són completament inacceptables per a tots aquells sectors que treballen pel futur del nostre riu i representen un insult per a regants, ecologistes i la societat civil de la Ribera.
 
José Císcar, en unes declaracions realitzades aquesta mateixa setmana, diu que els estalvis de la Ribera per la modernització del regadiu, permetran atendre a altres zones com la del Vinalopó. L'actual conseller d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, es lleva la careta i diu clarament el que Xúquer Viu està denunciant des de fa mesos: que els estalvis produïts per la modernització del regadiu a la Ribera anirà a Alacant per al negoci i l'especulació.
 
Aquest aspecte va ser introduït en el Pla del Xúquer, recentment aprovat, sense tindre en compte que al substituir el reg a manta pel reg a degoteig, s'haurà de compensar la pèrdua de cabals del Xúquer i de l'Albufera. Si no es produeix aquesta compensació de cabals els danys dels ecosistemes relacionats amb el riu i el llac seran molt greus. Per tant, una part important de l'estalvi de la modernització dels regadius ha de destinar-se al Xúquer i a l'Albufera.
 
De la mateixa manera no és cert, com diu el vicepresident, que el Pla del Xúquer va eixir avant sense cap vot en contra. Tot al contrari, aquest Pla ha sigut el pla hidrològic que més oposició ha despertat tant en el Consell de l'Aigua del Xúquer com en el Consell Nacional. Sindicats, grups ecologistes i altres representants votaren en contra i els propis regants de la Ribera es desplaçaren a Madrid per a deixar clara la seu oposició al Pla de Conca.
 
Per altra part el president de la Generalitat Alberto Fabra, en la seua visita a l'Alcúdia va apel·lar a la "solidaritat" per demanar que un riu sobreexplotat i sense recursos atenguera les necessitats d'altres zones. En realitat el recurs a la solidaritat és una cortina de fum per atendre al lobby de l'aigua d'Alacant que vol fer negoci amb l'aigua del Xúquer amb la complicitat de la Generalitat Valenciana.
 
I és que Alacant no té cap necessitat d'aigua de boca, ja que amb la finalització del Pla de Dessalatge previst, s'hauran invertit més de 500 milions d'euros a la província d'Alacant i es disposarà d'un volum d'aigua superior als 100 hm3 per al subministrament urbà. Aquest volum, equivalent al consum de quatre ciutats de la mida d'Alacant, cobrirà de sobra les necessitats dels municipis del litoral.
 
Finalment cal denunciar les declaracions d'Isabel Bonig, coordinadora general del PP, que en una reunió amb el PP de la Ribera Baixa va qualificar el transvasament des d'Alarcón com una bona solució. La Ribera no acceptarà cap nou transvasament ni des de Cortes, ni des d'Antella, ni des d'Alarcón. L'únic possible i acceptat és el de la Marquesa, al final del riu, per atendre necessitats agrícoles.
 
Les declaracions de Fabra, Císcar i Bonig aquest mes, en favor d'enviar la millor aigua del Xúquer cap a Alacant, són totalment inacceptables. Mentre als abastiments de la Ribera se'ls nega una concessió pròpia d'aigua del Xúquer i zones com la Vall d'Albaida, el Marquesat o la Vall dels Alcalans travessen per una difícil situació propiciada per la sequera.
 
photo
 
next