Diari La Veu del País Valencià
5 Tastets de llibres viatgers
Ara és el moment de començar a fullejar per internet per a prendre nota de quins llibres cal que acaben en la nostra tauleta de nit, o amenitzen la calorosa migdiada al raconet més fresc de la casa.

Així que us hem triat llibres que podeu començar a fullejar ara mateix i que parlen de viatges, cadascun des d’una òptica distinta. I en podeu trobar encara més en l’issuu de Bullent (http://issuu.com/bullent):

Una novel·la ben estiuenca de les que t’encomanen valor per a afrontar i gaudir la vida, Tot el que tinc per ballar amb tu, d’Elvira Cambrils, comença així: “No sé quan vaig morir però sí quan i com he renascut”. El viatge és a Grècia i el destí la felicitat.

Si el viatge estiuenc és en tren, seria el moment de començar la lectura de Tot interior, d’Enric Camps, però en cas contrari també us trobareu ambientats. Copiem el primer paràgraf i podeu seguir un poc més a l’enllaç: “Tot va començar el dia que vaig agafar aquest tren per primera vegada. Aquell dia, el destí degué assenyalar amb roig una data en la meua agenda: la data en què tot s’ensorra, la fi del trajecte, el túnel al final del túnel… el dia de hui.”

A Cor d’elefant, de Teresa Broseta també hi ha viatge. A Tailàndia la roda de la fortuna ha girat en contra de dues ànimes bessones i faran el recorregut que calga per tornar-la a fer rodar al seu lloc.

La primera frase ens situa “Encara faltaven setmanes perquè començara l’estació de les pluges i el riu ja baixava carregat de vora a vora d’una aigua de color de café amb llet.”

A Vaig fer la maleta un dia de juny, Cinta Arasa fa viatjar l’Eulàlia des de Barcelona fins a Anglaterra per a acompanyar el seu pare i des d’allà sabrà de l’esclat de la Setmana Tràgica i de moltes coses més. La primera frase ja ens diu molt: “Des de la finestra protegidíssima de la meva habitació de casa, jo no podia imaginar la catàstrofe. De fet, ni sabia que les catàstrofes existissin.”

Seguiu llegint i veureu com la resta de la novel·la no baixa el nivell d’aquesta frase en cap moment.

A l’altra banda de les muntanyes hi és la família i, per tant, aquest viatge no hauria de ser tan greu com els anteriors, però Maria Jesús Bolta ens fa viure com l’adolescent Teresa el viu amb la intensitat de les primeres vegades. Potser per això comença amb la primera vegada absoluta: el naixement de la protagonista. “Acabes de nàixer. Obris els ulls i sents unes veus que et victoregen i t feliciten perquè has vingut a la millor terra del món, a Massalfang, una enorme extensió de tarongers i de mar blava.”

Encara podríem continuar. Al cap i a la fi, tot llibre és un viatge al món que el seu autor ha creat i que nosaltres vivim en clau pròpia. Us convidem a seguir la ruta pels inicis literaris, si us abelleix, a cada pàgina dels llibres de Bullent n’enllacem un fragment. Els finals ja corren del vostre compte.

Comparteix

Icona de pantalla completa