Diari La Veu del País Valencià
Falta de transparència i demagògia de la consellera Catalá

CGT denuncia el fracàs absolut de les mesures adoptades per la consellera d’Educació i exigirà responsabilitats davant el continu despropòsit i improvisació en la política educativa del PP

El sindicat CGT denuncia la falta de transparència i demagògia de la consellera Catalá en aquest inici de curs i la vulneració dels drets de l’alumnat. En declaracions recollides la passada setmana en els mitjans de comunicació, la consellera afirmava sense aportar les dades en què es basava, que el canvi de dates d’exàmens i avançament del curs escolar (mesures implantades solament a la Comunitat Valenciana) es justifiquen, no pel major nombre d’aprovats resultant (ja que segons la pròpia consellera és similar a les xifres anteriors al canvi), sinó per l’augment de l’índex de participació: a les recuperacions de juliol s’han presentat molts més alumnes.

El sindicat exigeix a la consellera la publicació de tota la informació que disposa la Conselleria que, suposadament, serveix de base per a les declaracions de la consellera pel que fa al trasllat d’exàmens de setembre a juliol i l’avançament del començament del curs.

Des de CGT li formulem la següent pregunta: quina importància té que es presenten més alumnes? El fet que es presenten més alumnes pot considerar-se:

a) Dolent, perquè és indicatiu que el nombre de suspensos ha sigut superior a altres cursos a resultes dels augments de ràtio en les aules;

b) Irrellevant, ja que no es tracta d’una marató, una vaga o una gala benèfica en la qual la categoria de participació adquireix rellevància. Servir-se d’aquestes xifres per a destacar el benefici de les mesures és un recurs demagògic que amaga el fiasco de la seua política en la lluita contra el fracàs escolar, si no es tradueix en augment dels aprovats.

La consellera ha de facilitar ja les dades en les quals es basa la seua declaració en un exercici de transparència política, de la qual tant es vanagloria com a portaveu del Consell, ja que la informació que disposem molts professors és que els resultats han sigut pitjors. De totes maneres, en el cas que sigueren els mateixos que els de setembre, la pròpia consellera hauria d’admetre que el canvi de data no combat el fracàs escolar ja que l’alumne no disposa de temps suficient per a preparar-se els exàmens. Per què la consellera no ha tingut en compte els resultats d’altres Comunitats Autònomes? En altres comunitats on la prova es realitzava al juliol s’ha tornat de nou a convocar al setembre, ja que les dades demostren que no va ajudar a combatre els mals resultats acadèmics.

De fet, la consellera de Catalunya, Irene Rigau, en 2012 va declarar que al setembre hi havia un 10% més d’aprovats en comparació amb juliol. Una possible resposta al fet que Catalá faça cas omís a aquest tipus de declaracions és el seu interès per aparentar que estan prenent mesures per l’educació; mouen dates, generen canvis, van d’un lloc a un altre amb l’única finalitat que l’electorat crea que s’estan fent millores, quan realment, sobre el mateix rostre només s’aplica maquillatge polític.

Resulta especialment preocupant la vulneració del dret dels alumnes a reclamar les qualificacions en el termini de tres dies, tal com s’estableix en el punt 4 de l’article 5 de l’Ordre 32/2011 de 20 desembre de la Conselleria d’Educació, ja que els terminis imposats per la inspecció educativa de la Conselleria feien incompatible l’organització de les proves de juliol d’acord amb la legalitat, la qual cosa va a ser denunciada davant la Inspecció de la pròpia Conselleria que és coneixedora directa de les irregularitats.

Una altra conseqüència de despropòsit és la del caos i la improvisació a la qual ha estat abocat el final del curs 2013-2014 i el principi del curs 2014-2015, un principi que en qualsevol país europeu al què Catalá desitja igualar-se, està subjecte a unes condicions climatològiques determinades que en aquest cas s’han passat per alt. Setembre és un mes calorós en la península i les dates d’inici del curs per als alumnes en cap comunitat autònoma coincideixen amb l’inici del mateix, com es pot comprovar en el quadre http://www.europapress.es/sociedad/noticia-calendario-escolar-2014-2015-comienzo-curso-vacaciones-comunidades-autonomas-20140904203211.html

Les condicions ambientals en les quals s’estan impartint les classes en molts centres són inassumibles, superant-se els 30 graus, quan la normativa de prevenció de riscos laborals estableix com a temperatura màxima 27 graus.

Des de CGT anem a denunciar davant la Inspecció de Treball i la Inspecció Educativa els casos concrets, de forma individualitzada, en els quals s’incomplisca la normativa de seguretat i salut laboral, per açò instem al professorat, a l’alumnat i a mares i pares al fet que comuniquen els casos concrets al nostre Sindicat ([email protected]) amb la finalitat de denunciar i exigir les responsabilitats legalment a qui corresponga.

En definitiva, considerem que per raons educatives la prova extraordinària hauria de tornar a realitzar-se al setembre, ja que d’aquesta manera els alumnes tenen més temps per a preparar els exàmens. Així mateix hauria de retardar-se l’inici del curs donat que els actuals terminis han dificultat la seua organització, han posat en risc la salut de professors i alumnes, i en ocasions han vulnerat els drets de l’alumnat.

És clar que les decisions polítiques preses s’han reduït objectivament a aparentar que s’adopten mesures que, no obstant açò, després no generen cap millora. La calor de setembre està fonent el maquillatge polític de la consellera Catalá.

Sindicat d’Administració Pública. Grup de treball d’Educació.

Comparteix

Icona de pantalla completa