Diari La Veu del País Valencià
Presentació del Projecte Editorial: Això és com tot
El divendres, 3 d’Octubre, a les 19’30h, a la Sala d’Exposicions Fundació Caixa Carlet-Casa de Cultura de Carlet, es farà la presentació del Projecte Editorial: Això és com tot. Acompanyarà a aquesta presentació l’exposició: La Família de la Pilota. Més enllà de l’hegemonia dels costums, amb imatges, principalment, de l’Arxiu Ismael Latorre Mendoza –d’Alginet- i de l’Arxiu d’Antoni Mira Boluda (1923-2008) i el seu fill, Vicent Mira Avellan –de Carlet-. A més, l’editorial presentarà el llibre: ‘’Joc, espai i xarxa. Família d’afectes’’. L’acte anirà a càrrec de Rafael Tormo i Àngel Velasco, els editors. I l’exposició estarà oberta, de dilluns a divendres, des de 9:30 h a 13.30 i de 17 a 20 h, fins el 30 d’octubre .

L’EDITORIAL.

Això és com tot és una empresa cultural i editorial que arriba per generar espais des d’on compartir el coneixement, i alhora vol formar part de l’anomenada “economia social” que, en definitiva, opta per prioritzar les persones davant l’estricte interès econòmic. És, doncs, des d’aquest espai on s’insereix el seu treball de crítica de la cultura popular contemporània, des d’on creen i expressen les seues idees, i la ferma voluntat de desviar-se dels relats oficials i de les normes culturals, sobretot, enteses com a pautes excessivament dirigents. En altres paraules, volen actuar des d’una visió “perifèrica”, per oferir un o més punts de vista en tot allò que encara està viu, que és conflictiu i que no és visible del tot i, per descomptat, impossible de representar.En aquest projecte de la pilota valenciana, “Joc, espai i xarxa”, i especialment a Carlet, no els interessa tant l’activitat esportiva que s’hi realitza, sinó el propi joc, les xarxes socials i les “comunitats d’afectes” que el mantenen viu i els espais que l’obrin a un altre que tenim i que és comú. Cal entendre les “comunitats d’afectes” com aquells espais que encara poden qüestionar l’autoritat dels experts; de crear noves i imprevisibles aliances, i així traçar noves fugues del coneixement que estiguen allunyades dels convencionalismes actuals.

A més a més, es presentarà el segon volum de l’editorial i la col·lecció que, encara que incipient, incideix de ple en els processos que fan que aquest joc siga encara un joc de vida.
www.editorialaixoescomtot.blogspot.com

ELS FOTÒGRAFS RIBERENCS D’AQUESTA EXPOSICIÓ.

L’exposició, mostrarà part d’aquell material que l’equip de investigació ha recuperat de totes les persones i institucions que han compartir el seu coneixement, els seus arxius, els seus records, les seues emocions i la seua saviesa amb nosaltres. Especialment, en l’apartat fotogràfic, contarà, a més de la producció pròpia de l’editorial, imatges de l’Arxiu Ismael Latorre Mendoza, fotògraf d’Alginet, i de l’Arxiu d’Antonio Mira Boluda i Vicent Mira Avellan, fotògrafs de Carlet. I també amb fotos d’Emilio Muñoz, i Gonzalo, també de Carlet.

Ismael Latorre Mendoza (1920 a 2011, Alginet)

Fotògraf i sastre. Els primers treballs fotogràfics són de l’any 1935. Va ser corresponsal gràfic de Deportes, Jornada, Hoja del Lunes, Agencia EFE… L’any 1942 publicà la seva primera fotografia al diari Levante de València. També publicà en Marca. Està considerat el fotògraf de Julio Palau Lozano, Juliet el Pilotari. http://ca.wikipedia.org/wiki/Julio_Palau_Lozano
Va ser nomenat fill predilecte d’Alginet el 26 de febrer de 1999.

Antoni Mira Boluda (1923-2008) i el seu fill Vicent Mira Avellan, Carlet.

Antoni era fotògraf i rellotger des de molt jove. Fet i fet era el responsable del rellotge de la campana de l’església gran del poble. Home culte, de moltes lectures, va retratar no sols el món de la pilota que es desenvolupava a Carlet i altres esports, com el futbol; el seu treball, és la viva crònica de la vida a Carlet des dels anys 40 al 80. El seu treball gràfic és un testimoni i una memòria d’aquells anys. El fill d’Antoni, Vicent Mira Avellan, des de finals dels 70 i durant els 80 i 90, ajudava a son pare i va ser l’autor de moltes de les fotografies.

LA PILOTA A CARLET

L’estiu del 1947 es va inaugurar el trinquet de Carlet al costat de l’estació. La família Suret, que venia d’Alginet, va començar a regentar-lo… D’Alginet són també un bon grapat de pilotaris extraordinaris, dels millors de tots els temps.

Noms com el Xatet, el primer i el segon, els Surets, ja mencionats, el Roget o el Patet, Albalat o els Pereles, han quedat i quedaran per sempre en la memòria dels carletins. Alguns ja jugaven en el carrer abans que es fera el trinquet. I també, molts aficionats de primera fila que són els que realment han fet possible que durant dècades (almenys fins que es va tancar el trinquet) la pilota i l’ambient que genera no decaiguera. La pilota té aquestes coses… Noms com el de Cagantxo, Olaso, Federiquet, Logan, Felipe, el Socio, Manolo, Lina Zanón, Llíria, i tants altres, han quedat marcats en les parets d’un trinquet, per molta pols que tinga ara, i que a setembre es vestia de gala, en un entorn únic, per rebre als jugadors i organitzar partides inversemblants.

Vicenç Salvador Torres Guerola
Representant legal de l’Arxiu Ismael Latorre Mendoza.

Comparteix

Icona de pantalla completa