Diari La Veu del País Valencià
MSF – Operacions de cerca i rescat al Mediterrani
Demà, 3 d’octubre, es complirà un any del tràgic naufragi enfront de la illa italiana de Lampedusa que va costar la vida a més de 300 persones que tractaven d’arribar a les costes italianes.

Un any després, guerres com les de Síria, les crisis perllongades que pateixen diferents països en conflicte i el caos que impera a Líbia, continuen espentant a un nombre sense precedents de refugiats cap a Europa. Mentre que els conflictes es multipliquen a tot el món, la UE segueix tancant les seues fronteres, deixant el mar com l’única opció per a molts d’els qui tracten d’arribar a Europa per a sol·licitar protecció internacional. Els equips mèdics de Metges Sense Fronteres (MSF) han constatat a Sicília que els qui arriben ho fan en una situació cada vegada més vulnerable, per la qual cosa insta a la Unió Europea (UE) al fet que mantinga actives les seues operacions de cerca i rescat en el Mediterrani.

Les autoritats italianes i de la pròpia UE han mostrat, recentment, signes preocupants que podrien portar a pensar en un tancament no gaire llunyà de l’operació ‘Mare Nostrum’, duta a terme pel Govern de Roma. Al mateix temps, la UE va anunciar que la missió ‘Frontex plus’ podria ser limitada, per exemple, a la vigilància i control de les aigües territorials italianes.

“Mentre seguisca havent-hi aquest enorme flux de persones obligades a prendre aquesta perillosa ruta, Itàlia i la UE han de tractar de seguir salvant vides i respondre a aquesta catàstrofe humanitària que ocorre en les mateixes portes del seu territori”, exigeix Stefano Vaig donar Carlo, coordinador general de MSF a Itàlia. “Milers de persones podrien morir en aigües internacionals, on es produeixen molts d’aquests dramàtics naufragis, si aquestes zones deixen de ser patrullades activament”.

Médicos Sin Fronteras

Comparteix

Icona de pantalla completa