Diari La Veu del País Valencià
L’Eliana – jornada ‘Biomassa i Desenvolupament Local’
La Jornada “Biomassa i Desenvolupament Local” va contar el passat dia 2 amb més de 60 participants que van van rebre informació i intercanviar experiències de com una de les energies alternatives ambmés futur al nostre país, la biomassa, esdevinga una eina útil per al desenvolupament local. Entre els assistents, a banda de públic general, es trobaven professionals relacionats amb la matèria, membres de l’administració i integrants de la comunitat acadèmica.

La biomassa s’ha convertit en un dels sectors amb més potencial de creixement en el nostre territori i en un factor que pot ser clau per al desenvolupament local. Aquesta importància es basa que uneix elements tan importants com les millores mediambientals, el valor dels recursos locals o la relativa senzillesa de la seua producció amb un element crucial com és la disminució dels costos ambientals i econòmics del consum energètic.

La jornada es va iniciar amb un parlament inicial de l’alcalde de L’Eliana, Josep Maria Ángel Batalla, que va explicar l’interès que la biomassa podia tenir per a un municipi com l’Eliana que pateix problemes de sostenibilitat derivats de la concepció urbanística errònia d’èpoques passades.

A continuació, Xavi Delgado Franco, de Pebrella ATF Consultora, va presentar la ponència inicial de la jornada, centrada en proporcionar una base teòrica al voltant de la relació entre els cicles integrals locals de producció i consum de biomassa i el desenvolupament local; explicant que aquests cicles poden permetre, a banda de millores ambientals i d’eficiència, la creació de treball i riquesa als nostres pobles.

La segon ponència, a càrrec de José Andrés Torrent Bravo, professor del departament de d’enginyeria hidràulica i medi ambient de la Universitat Politècnica de València, es va centrar en els diferents tipus de biomassa al nostre abast i les característiques de cadascun d’ells. La part final de la ponència es va dedicar a assenyalar quines són les principals tendències de futur en aquest sector i quines seran les futures formes de consum de biomassa.

Acabades les ponències teòriques es va continuar amb tres ponències centrades en casos pràctics del nostre entorn proper als que ja s’està aprofitant la biomassa per a generar beneficis a escala local i global.

El primer d’aquests casos va ser el del municipi de Forcall (Els Ports), on s’ha creat un district heating o districte de calor, al que una caldera de biomassa basteix de calefacció i aigua calent a diferents edificis públics des d’una instal·lació central. Aquest districte, que ja funciona de forma parcial, treballa amb biomassa obtinguda de materials forestals locals, molts d’ells provinents de treballs de neteja; i escalfa centres educatius, la residència d’ancians o el propi ajuntament. D’aquesta forma un residu que podia convertir-se en l’origen de riscos ambientals, com el d’incendi, s’ha convertit en un recurs que genera estalvi i treball i millora la sostenibilitat local.

El segon cas presentat, a càrrec de Juanjo Mayans Díaz i Xavier Arnal Gimeno, va ser el de Serra, municipi que aprofita els residus de jardins públics i privats del poble, que tenien un elevat cost de gestió en ser portats als abocadors, per a auto-produir el pellet que consumeixen dues calderes de biomassa: Una a l’escoleta i l’altra a l’ajuntament. La unió de l’estalvi energètic, del cost de gestió d’aquest residu i el treball generat al propi ajuntament, han animat a la corporació a dissenyar una planta de producció de pellet més gran que bastiria de combustible fet a partir de biomassa a particulars de Serra i altres pobles veïns.

El tercer cas pràctic va consistir en la presentació a càrrec del tècnic municipal Sergio Esparza Rico del projecte d’instal·lació d’un districte de calor a L’Eliana que proporcionaria aigua calenta i calefacció al poliesportiu i un centre educatiu annex a partir dels recursos de biomassa disponibles al poble.

En paral·lel a les ponències es va celebrar una llotja de cooperació a la que empreses productores de biomassa, consultores i enginyeries relacionades amb el sector i fabricants de maquinària de producció i consum de biomassa van poder mostrar el seu treball als assistents.

Pebrella ATF Consultora

Comparteix

Icona de pantalla completa