Diari La Veu del País Valencià
La PCV de reunió a la Diputació de València
Reunió a la Diputació de València amb el Diputat provincial i portaveu del Gup Parlamentari Compromís, així com primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Burjassot. Sr. Emili Altur Mena. I amb la regidora a l’Ajuntament de València, Sra. Consol Castillo del Grup Municipal de Compromís.

Sr. Emili Altur i Sra. Consol Castillo, en nom de la Plataforma pel Comerç Valencià, agrair-los la seua gentilesa per atendre’ns i per aquesta reunió entre les institucions que vostés representen i la Plataforma a la que nosaltres representem.

Sr. Altur, vosté és responsable a l’Ajuntament de Burjassot de l’Àrea de Promoció Econòmica, Comerç i Mercat. Sabem que interactúa amb l’Associació de Comerciants del municipi i que és motiu de preocupació de la seua regidoria tindre un comerç viu i actiu.

A nivell municipal li volem transmetre les següents preocupacions:

1- L’administració municipal no pot considerar el Comerç Local com un fet qualsevol de la vida d’un poble. Ha de donar-li un tractament preferent d’estudi i dinamització. No és possible que l’activitat comercial no siga motiu de preocupació permanent i d’una interlocució fluida amb els representants de l’associació de comerciants.

Sabem que vosté sí té aquesta preocupació i és de justícia reconeixer-ho, però també és cert que la defensa d’un model de comerç precisa d’un suport continu en el temps. Cal que continue treballant en aquesta tasca, sempre en col·laboració directa amb l’associació de comerciants.

2- Des de la Diputació de València, de la mateixa manera que des de la Generalitat Valenciana és imprescindible una aposta inequívoca per defensar una xarxa de Centre Comercial Obert a cada municipi valencià. Això vol dir un estudi ad hoc de la situació a cada poble i ciutat, en col·laboració amb l’ajuntament. Cal disseny i ajuda institucional per fer atractius els nostres comerços als nostres pobles i l’ajuda de les institucions públiques és necessària. No obstant allò més important, per fer-ho possible, és una relació fluida i honesta entre l’Agència de Desenvolupament Local, l’Associació de Comerciants i, si hi ha, el Consell Econòmic i Social.

3- Volem una regulació de les taxes de llicència d’obertura dels comerços. No és possible ni normal que a València obrir un comerç siga gratuït i que a altres pobles siga un atracament. El Comerç local s’ha de considerar com un “bé d’interés general” i demanem que la tramitació de la llicència d’activitat estiga exempta de pagament de taxes a qualsevol municipi valencià.
4- Necessitem que l’administració ens considere com una activitat econòmica positiva i dinamitzadora de la vida de les persones. Sovint sentim que les grans empreses i multinacionals són les úniques que reben un tracte correcte, o de favor, per part dels departaments i àrees d’hisenda, urbanisme i indústria dels ajuntaments.

5- Li demanem ens explique la disjuntiva de la “Central de Compres” de la Diputació amb el suport que cada ajuntament ha de fer amb el seu comerç local. Des de la Plataforma defensem que els ajuntaments facen les seues comandes al comerços de les seues respectives poblacions.

Sra. Consol Castillo. Regidora a l’Ajuntament de València.

En primer lloc li volem agrair també l’assistència a aquesta reunió i demanar el seu compromís, en un futur, amb el manteniment de la política existent actual de gratuïtat de les llicències d’activitat, com fins ara hi ha a València.

En segón lloc una aposta decidida per ajudar a resoldre el problema que des de fa set anys pateixen els venedors i venedores del “Mercat Central” de València amb el tema del pàrquing i els voltants de la plaça.

En tercer lloc agrair-li el seu posicionament en contra de l’aprovació per part del govern actual de quatres zones de gran afluència turística a València. Com vosté ja sap la Plataforma lluita i treballa per la derogació de la declaració de ZGAT. Les conseqüències que fins ara ha tingut és crear un greuge comparatiu amb les poblacions limítrofs i en el comerç i els treballadors i treballadores de la mateixa ciutat.

En quart lloc i coneixent la defensa que vosté ha expressat pel nostre model de comerç en reiterades ocasions, volem demanar-li que tinga en consideració aquesta reflexió: la ciutat som el sumatori de tot, cada porta oberta a peu de carrer és un projecte de vida i un mitjà econòmic de subsistència d’una família. Sempre serà molt més important defensar el benestar d’una gran majoria que el ¿dret? d’obrir d’una gran superfície. No ens deixe mai de costat en la defensa d’un model de comerç generador d’una riquesa tangible i intangible que beneficia a tots.

Evidentment no podem deixar passar l’oportunitat per demanar-los que si es tramita la “llei del comerç” a Les Corts, el seu grup defense els posicionaments que la PCV ha fet públics al respecte.

El passat 12 de setembre ens vàrem reunir a les Corts Valencianes amb el síndic de Compromís el Sr. Morera. Els lliurem el document que signàrem els i les representants de les diferents associacions de comerciants de la Plataforma i els demanem que les tinguen també en consideració.

PLATAFORMA PEL COMERÇ VALENCIÀ

Comparteix

Icona de pantalla completa