La genuina reixa dels valencians que com altres elements que conformen la nostra manera de ser i la nostra idiosincràsia, està a punt de desaparèixer, de moment de les grans urbs. La reixa que des de fa tants anys ha segellat les nostres intimitats i que els nous temps estant fent que passe a formar part de l’oblit.

Què com és la reixa valenciana? Què elements la diferencien d’altres reixes que ens envolten? Doncs llegiu: La reixa valenciana es compon d’unes barres cilindriques d’un diametre no molt gros que es disposen paral.lelament i en vertical entre si i que poden ser en nombre segons l’amplaria de la finestra a cobrir.

Aquestes barres estan subjectes totes i cadascuna al marc de la finestra, per una peça llarga i plana horitzontal en referència a la base de la finestra, tant en l’extrem superior com a la part inferior; pot existir també una o varies peces iguals també planes i en horitzontal a un quart o més de tot el conjunt.

A la part de la unió d’aquestes planxes amb les barres cilindriques van també col.locades unes peces compostes per un figura esfèrica que en els seus pols disposen d’unes anelles soldades i tota la peça fa d’unió entre les barres cilindiques verticals i les planxes planes d’enganxe al marc de la finestra.

Si observeu al vostre voltant hi veureu que encara existeixen aquestes reixes en algunes finestres del nostres barris i pobles del nostre País que com d’altres elements de la nostra cultura s’hi troben en procés de substitució per altres extranyes a la nostra tradició.

Ja sabeu: no substituïu les nostres reixes per altres que no en són própies a la nostra cultura.

Salvem la reixa valenciana si és que volem protegir-nos amb elements heretats.

Carles Enguix i Borràs

Comparteix

Icona de pantalla completa