L’Escola de la Terra i el CDR la Safor van organitzar una xarrada per aproximar al públic les experiències personals de tres llauradors que fan agricultura ecològica. Les claus per a les persones que s’inicien en aquest món agrari és la cooperació entre agricultors, anar a poc a poc i tindre clar el mercat al qual es vol vendre.

Vicent Borrull, que porta el bancal de Cento als Marenys de Rafalcaid, va explicar que el seu sistema de distribució és el repartiment d’una cistella de diferents productes, sobretot verdures i hortalisses. Vicent forma part de la xarxa llauradora, integrada per 10 agricultors, i recomana fer viable allò que es produeix al camp. Per a Borrull, l’agricultura ecològica és una altra manera de viure, i els més vells han sigut els seus mestres.

Una altra experiència és la de Carles Garcia, de Pego, que té certificació ecològica en l’hortalissa i arbres fruiters que produeix, conjuntament amb altres llauradors a través d’un cooperativa de treball associat. Actualment, tenen una parada al mercat municipal de Dénia. Carles va comentar que el País Valencià és la zona de l’estat espanyol amb més hectàrees d’agricultura ecològica.

Finalment, Miquel Pasqual, que té les terres a Beniatjar, va explicar en què consisteix l’agricultura biodinàmica. “Té l’atracció que el llaurador és el director dels camps, encara que és complicat, ja que s’ha de tindre present la lluna, els planetes..”, va comentar Miquel. Ara té als seus camps, a més de vinya, oliveres, cereals i arbres fruiters, 20 ovelles. Per a Miquel el camp és un agrosistema format per animals, plantes, bosc i aigua, i el llaurador és el director.

Tots tres van coincidir que les plantes que tenen una bona salut es defén millor de les plagues. Per aconseguir la salut de les plantes és necessari una terra ben alimentada.

Comparteix

Icona de pantalla completa