Diari La Veu del País Valencià
Treball en solitari d’Efrén López a Gandia
Efrén López presenta al Teatre del Raval de Gandia l’estrena del seu primer treball en solitari

El popular cantacançons Dani Miquel i els ma-me-mi-mo-músics actuaran la vesprada de dissabte

El música valencià Efrén López presenta al Teatre del Raval l’estrena en terres valencianes del seu primer disc en solitari El fill del llop. La cita serà el diumenge 2 de novembre a les 19h00. Efrén López vindrà amb els cinc músics que formen Abracadabra, la banda que l’acompanyarà en la seua imminent gira per Europa que comença en Ginebra, Suïsa, on participaran al Festival Orient-Occident, Musiques Croisées la pròxima setmana. El fill del llop és el primer projecte en què Efrén López, fundador de l’Ham de Foc, és responsable de tots els detalls, arrodonint un treball que es basa en les seues darreres composicions instrumentals.

Per al concert que oferiran Efrén López i els cinc artistes multiinstrumentistes que l’acompanyen -Miriam Encinas, Carlos Ramírez, Alexandre Guitart, Isabel Martín i Christos Barbas- els músics es proveiran de més d’una vintena d’instruments ètnics i medievals de corda, oferint-nos un delectament sonor extensible a tots els sentits. Efrén López, que combina la seua vida entre l’illa de Creta i el País Valencià, compagina la presentació del seu nou disc amb altres projectes musicals que el porten a viatjar arreu del món com l’acompanyament en la gira per nordamèrica d’una de les llegendes vives de la música popular iraniana, Simba Bina i el mestre del rabab afganés Daud Khan Sadozai o la seua aportació musical en la gira del grup germànic Faun, un dels grups més reeixits de l’escena folk gòtica d’Europa, amb qui Efrén López col·laborarà en la vintena de concerts previstos per a la primavera de 2015 per grans ciutats alemanyes.

Un tast del CD en YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=cdfgoMrCOdo&feature=youtube_gdata_player

Efrén, en constant aprenentatge

Fill de mare valenciana i pare andalús, Efrén López va mostrar interès per la música des de ben menut toquetejant qualsevol instrument que queia en les seues mans. Va ser als 14 anys quan Efrén va agafar la seua primera guitarra i començà a formar-se amb mestres i grups musicals de rock i punk. Vindran viatges, aprenentatges, nous instruments i un llarg etcètera de col·laboracions musicals que afavoreixen el seu creixent interès pels instruments acústics que troba més càlids com el sitar, la mandolina o el buzuki grec, guitarres acústiques de 6 i 12 cordes. Així és com va arraconant-se a poc a poc la passió per la guitarra elèctrica dels inicis i buscant amb qui compartir les seues noves inquietuds musicals, topeta amb músics de l’àmbit de la música valenciana d’arrel com ara Eduard Navarro i Dídac Palau, amb els quals Efrén forma el seu primer grup de repertori tradicional, La Banda de l’Agredolç, un power folk trio dedicat a la música per a dolçaina.

La primera etapa més coneguda d’Efrén vindrà el 1.998 quan comença la relació professional que durarà 10 anys amb la cantant Mara Aranda, amb qui funda L’Ham de Foc, editant tres discs i voltant per tota Europa i Xina amb un èxit de públic i crítica completament inesperat i inusual en un grup que cantava en català i que només utilitzava instruments acústics. Continuen també les estretes col·laboracions amb Miquel Gil en el nou gir que aquest dóna cap a la cançó en català. Paral·lelament a l’exitosa i intensa carrera de L’Ham de Foc, Efrén apassionat per nous aprenentatges, viatja reiteradament a Grècia i Turquia, principalment, per estudiar directament amb alguns dels seus músic favorits com Ross Daly i entra en contacte amb molts altres amb qui comparteix escenari i experiències com Stelios Petrakis, Thymios Atzakas, Maria Thoidou, Hristos Barbas o Sofia Lambropoulou…

Després comença una altra de les col·laboracions més llargues en la seua carrera amb Capella de Ministrers, prestigiós grup valencià de música antiga enregistrant deu discs de música antiga i del Renaixement. Dos nous projectes s’engeguen a principis del S.XXI, un de dedicat a la música sefardita, Aman Aman, i Sabir, un trio de música instrumental. També vindrà la fundació del Col·lectiu Alfàndech amb l’objectiu de difondre els instruments de corda de la Mediterrània i la docència, impartint classes de bağlama, cursos de composició i arranjaments en música modal en el prestigiós centre Labyrinthos a l’illa de Creta (Grècia), dirigit pel mestre Ross Daly, i seminaris sobre música medieval occidental al Mousiko Horio (poble musical) al mont Pilio, al centre de Grècia.

Actualment, Efrén ha posat en marxa a la xicoteta aldea del Mas de Flors, tallers de música modal convidant a professors d’Iran, Grècia i Afganistan. A banda, és professor al Berklee College of Music de València i continua impartint seminaris al Laberint de Ross Daly a Creta i al centre Khatawat a Itàlia.

Més informació: www.efrenlopez.net

Sona baixet, música en família amb Dani Miquel

I, la vesprada de dissabte, a les 18h00, serà el popular cantacançons de l’alcúdia, Dani Miquel, acompanyat dels seus inseparables ma-me-mi-mo-músics, qui actuaran al renovat Teatre del Raval de Gandia oferint un concert dins el programa del festival Sona Baixet, una mostra itinerant d’espectacles per a tota la família on la música popular contemporània, des d’una perspectiva oberta, i la posada en escena teatral són el principal motor –no motoritzat- d’aquesta iniciativa que aspira a ser atracció intergeneracional. Cançons, jocs i contes, un còctel, un afer –un (neg)oci- per a pares, iaios, oncles, nebots, néts i fills en una vesprada per a compartir en família.

Més informació: http://danimiquel.es/

Preus:
Dani Miquel i els ma-me-mi-mo-músics (5 €)
Efrén López i Abracadabra (10 €)

Venda d’entrades:
Reserva i venda d’entrades [email protected] / Telèfon: 962 866 532
Teatre del Raval (C. Sant Ramon, 8 de Gandia)

Comparteix

Icona de pantalla completa