Diari La Veu del País Valencià
La resposta internacional ha d’adaptar-se a la nova fase de l’epidèmia
ÉBOLA: EL QUE S’HA ACONSEGUIT A LIBÈRIA, EN PERILL

Malgrat que el nombre de nous casos d’Ébola a Libèria ha baixat en les últimes setmanes, l’epidèmia està lluny d’acabar-se i hi ha nous focus emergint en el país, ha advertit avui l’organització internacional mèdic-humanitària Metges Sense Fronteres (MSF).

La resposta internacional ha d’adaptar-se ràpidament a aquesta nova fase de l’epidèmia o el progrés fet fins avui contra l’Ébola podria veure’s hipotecat.

Al contrari dels països veïns de Guinea i Sierra Leone, on els casos van en augment, els equips de MSF a Libèria són testimonis d’una disminució en el nombre de pacients d’Ébola ingressats en els centres de tractament (CMC per les seues sigles en anglès) per primera vegada des que l’epidèmia va començar. Actualment, el CMC de MSF a Monròvia, conegut com ELWA3 i que té 250 llits, està tractant a uns 50 pacients. En Foya, en el nord de Libèria, no hi ha pacients ni casos confirmats des del passat 30 d’octubre. Els casos podrien augmentar de nou com ha passat a Guinea on, després de dos descensos en el nombre d’ingressats en els centres de MSF, el nombre de pacients ha tornat a incrementar-se.

“A Libèria, la reposada internacional finalment està arribant”, afirma Fasil Tezera, coordinador general de MSF en el país. “El suport financer comença a arribar i s’estan invertint molts recursos per a construir centres d’aïllament per a Ébola. Les unitats d’aïllament a Monròvia i altres parts del país tenen ja una capacitat adequada i hem d’adaptar l’estratègia si volem mantenir-nos per davant de la corba i guanyar a l’epidèmia. Ha d’engegar-se un enfocament integral i més flexible, que siga capaç de respondre de forma ràpida i eficaç a possibles noves epidèmies i que, al seu torn, ajude a tornar a posar en funcionament els sistemes de salut locals”.

S’han de desplegar equips de resposta ben equipats quan abans perquè puguen identificar nous focus i donar una resposta completa, diu l’organització. Açò inclou aïllament de pacients, seguiment de persones que han estat en contacte amb els malalts, organització de funerals segurs, desinfecció d’àrees contaminades i mobilització de comunitats locals.

“En Foya creiem que aquest enfocament integral, a més d’un compromís actiu amb la comunitat, ha portat a una reducció constant de casos en tot el país”, afirma el doctor Nico Heijenberg, coordinador de l’emergència de MSF. “La confiança i l’enteniment per part de la comunitat és molt important perquè s’accepten les activitats mèdiques, la qual cosa porta al fet que el virus s’estiga contenint amb èxit”.

Tornar a engegar els serveis de salut bàsics també és important per a una resposta d’Ébola. El sistema de salut de Libèria s’ha col·lapsat per l’epidèmia. Molts hospitals i clíniques estan tancats i els que funcionen rebutgen als pacients que vomiten o tenen febre per por de l’Ébola. A Monròvia, MSF està adaptant la seua resposta distribuint profilaxi i tractaments per a malària de forma massiva. A més, ha obert un punt per a fer proves d’Ébola al costat de l’hospital públic Redemption, amb 200 llits, perquè puguen reobrir de forma segura.

“Per a reduir l’expansió de l’Ébola és urgent que en les estructures de salut regulars s’engeguen mesurades de control d’infeccions en zones com els punts de triaje; és important evitar que muira més gent per malalties prevenibles i per complicacions sense atendre”, afirma el doctor Heijenberg. “Molts dels fons internacionals per a la resposta a l’Ébola estan assignats per a projectes específics. No obstant açò, els donants internacionals i les organitzacions que estan treballant en el terreny han de distribuir els seus recursos amb flexibilitat perquè puguen utilitzar-se on més es necessiten”, conclou Heijenberg.

MSF està responent a l’epidèmia d’Ébola a Guinea, Libèria i Sierra Leone, amb uns 3.300 treballadors en tota la regió i està gestionant sis centres de tractament i dos centres de trànsit. A Mali, un equip de MSF dóna suport tècnic al Ministeri de Salut. Des del principi de l’epidèmia, MSF ha ingressat a més de 5.600 pacients.

Monròvia, 10 novembre de 2014

Comparteix

Icona de pantalla completa