Diari La Veu del País Valencià
Maria Folch presenta la novel·la ‘Després vénen els anys’
Maria Folch presenta la novel·la Després vénen els anys en la Llibreria 3i4

«Quan Blanca Lleó, historiadora en retirada que ha deixat la tesi doctoral en un calaix, troba a Michele Fiorin, un vell pescador de L’Alguer, supervivent de tots els naufragis, ambdós tenen el pressentiment que una peça solta dels respectius trencaclosques podria a la fi encaixar. Plegats, mitjançant converses, pensaments, cartes, fotografies, vells articles de diari i confessions, descabdellaran la memòria de dos fets colpidors que els obsessionen: la defensa i caiguda de Castelló en mans dels nacionals l’any 1938 i l’èxode dels italians ètnics de Iugoslàvia l’any 1947.

En eixos dos episodis aparentment marginals de la història europea, i inèdits en la nostra literatura, Maria Folch veu la clau d’un dels destins més significatius del segle XX: l’exili. I amb amorosa atenció al detall i compassió pels pròfugs de qualsevol bàndol, alhora que amb una administració precisa del suspens narratiu, ens fa còmplices del coratge, patiment i lluita d’aquells que, com Fiorin, varen recórrer els camins amargs de la diàspora. Després vénen els anys explora, amb una passió inoblidable, el misteri de la identitat i de la memòria. La intuïció que estem fets de molts pedaços desiguals, grans construccions col·lectives o vivències mínimes i fugisseres, però també de somnis abolits, renúncies i amputacions. Que som el producte d’una resta, tant o més que d’una suma.»

És la novel·la que Maria Folch presentarà el pròxim dissabte 15 de novembre a les 12:30 h. en la Llibreria 3i4 de València, en l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània del carrer Sant Ferran, 12, de València. Nascuda a Castelló de la Plana i llicenciada en Història Contemporània per la Universitat de València, va estudiar un temps a Londresi després va marxar a Roma amb una beca per a passar un o dos anys, però s’hi va quedar setze. Treballa en una organització internacional iactualment viu a Ginebra. En l’any 2007 va obrir el blog El meu país d’Itàlia, que, des que s’ha mudat, ha passat a anomenar-seUn altre país, en previsió de noves mudances i nous països. Ara publica la seua primera novel·la, en la presentació de la qual intervindran els historiadors Vicent Baydal i Ferran Archilés, també poeta.

www.drassana.net

Comparteix

Icona de pantalla completa