Agró - Projecte Belharra

12 novembre 2014 01:00h
El Projecte Belharra, per a la conservació de la Mediterrània valenciana, celebra una festa benèfica
 
Les 6 associacions integrants d'aquest projecte pioner a la Comunitat Valenciana han organitzat per al proper dijous 13 de novembre una festa benèfica a la Sala Matisse de València amb la finalitat de recaptar fons per posar a punt el veler Belharra.
 
El Projecte Belharra per a l'estudi, la conservació, l'educació i la divulgació dels valors ambientals i socioculturals de la Mediterrània està a punt d'iniciar el seu particular periple per tota la costa valenciana. Únicament falta una última empenta per botar a l'aigua l'extraordinari veler Belharra. Les sis associacions i entitats que formen part del projecte de manera directa o mitjançant col·laboració, com són Bioblau, el Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, Poseidón, Ambiens, Xaloc i Acció Ecologista Agró, han organitzat per al dijous que ve 13 de novembre una festa benèfica amb l'objectiu de recaptar fons i acabar de posar a punt l'embarcació. La celebració es realitzarà a partir de les 20 hores a la Sala Matisse de València, ubicada al carrer Campoamor, 60. La programació consistirà en una xerrada sobre la història del veler i els detalls de la travessia des de Mazagón a València, un sorteig solidari entre tots els donants, un sopar i finalment un concert de pop i rock & roll a càrrec del grup Sombras en Color a partir de les 22.00 hores. Els organitzadors han fixat 8 € en el preu de les entrades i 6 € si es compren de forma anticipada. També hi ha una fila zero i la possibilitat de col·laborar de manera altruista al número de compte: 2100-4481-00-0200104957. La venda anticipada es pot realitzar mitjançant ingrés bancari a aquest compte. Tots els diners recaptats serviran per acabar de posar a punt el veler Belharra que des del passat mes d'agost es troba amarrat al Club Nàutic de València. Durant els últims tres mesos les sis entitats conservacionistes involucrades en el projecte estan treballant intensament per arreglar i botar a la mar el Belharra com més aviat millor.
 
 
El futur del Belharra
 
Els objectius de l'Associació d'associacions Belharra són l'estudi, la conservació i la divulgació dels valors naturals i culturals del medi marí. De manera prioritària s'abordaran projectes destinats a la formació d'estudiants i nous graduats de disciplines estretament relacionades amb aquests objectius. La sensibilització sobre la conservació del medi marí, l'albirament i cens de cetacis i tortugues marines, la iniciació al busseig científic, la navegació, la custòdia marina i l'organització de cursos i tallers sobre biologia i ecologia marina.
 
La preciosa història del projecte Belharra es va iniciar fa uns mesos amb la venda simbòlica del veler al preu d'1 euro. Els seus antics propietaris, un matrimoni francés, van decidir vendre-ho amb la condició que es destinés a tasques de conservació i divulgació. El matrimoni francés va conéixer al marí professional, Iñaki Urkía i li van proposar la venda. Els propietaris del Belharra van escollir l'opció de l'associació valenciana Bioblau, molt per davant d'altres possibilitats entre les quals es trobaven diverses associacions franceses. D'aquesta manera Urkía va involucrar en l'ambiciós pla a la seua filla Uxue, estudiant de Biologia a la Universitat de València i integrant de l'Associació Bioblau. Poc més tard aquesta jove estudiant de biologia de tan sols 21 anys va començar a donar forma al projecte. El primer que van fer les entitats i associacions involucrades va ser reunir la quantitat de diners suficients per a traslladar el veler des de Mazagón (Huelva) fins a València. Això va ser possible gràcies als donatius aconseguits en una primera festa benèfica però sobretot gràcies a la col·laboració desinteressada de l'empresa electrònica Dexilon que a través del seu gerent, Antonio Císcar, va aportar un donatiu fonamental per poder traslladar el veler des de Huelva fins a València. Una altra entitat importantíssima per al futur del Belharra és el Reial Club Nàutic de València que està col·laborant de manera molt activa perquè el projecte de conservació es faça realitat ben aviat. El Belharra va estar amarrat en dic sec en aquest emplaçament andalús durant els últims 6 anys. Evidentment el veler necessita emprendre diversos canvis perquè torne de nou al mar i és necessària una injecció nova de pressupost. De moment Bioblau, el COBCV, Xaloc, Poseidón, Ambiens i Acció Ecologista Agró estan embarcats en el projecte amb l'esperança de recaptar els fons necessaris que els permeten convertir-se en els nous guardians de la Mediterrània a bord del Belharra.


 
next