Diari La Veu del País Valencià
El PP admet el transvasament des d’Alarcón
Xúquer Viu lamenta la proposta del PP d’admetre el transvasament des d’Alarcón a canvi de la presa de Montesa i la qualifica d’ocurrència descabellada

Si a l’Albaida no hi ha cabals per justificar el transvasament al Cànyoles encara menys

Xúquer Viu demana al PP de la Ribera que deixe de marejar la perdiu i s’opose de manera clara i ferma al nou transvasament

La proposta del PP d’admetre un nou transvasament d’aigua del Xúquer cap Alacant “a canvi d’una presa al riu Cànyoles” és una maniobra de distracció que no té cap sentit, més que justificar davant la Generalitat el suport a la petició del lobby de l’aigua d’Alacant d’aigua de qualitat del Xúquer, des d’Alarcón per als seus negocis.

Si l’Albaida, amb la presa de Bellús, no porten cabal suficient per a servir com a moneda de canvi amb l’aigua d’Alarcón, encara menys el Cànyoles, que no és més que un afluent seu, amb un cabal escàs i molt irregular, que en es nodreix aigües avall amb les aportacions de les aigües residuals d’Alcúdia de Crespins i Canals.

Xúquer Viu li demana al PP de la Ribera que siga coherent i defense el Xúquer i els seus usos actuals de manera ferma i clara i que es deixe de “marejar la perdiu” amb propostes inútils que intenten donar una baló d’oxigen al Govern de la Generalitat per a justificar un transvasament insostenible des d’Alarcón cap Alacant amb un aigua imprescindible per a la Ribera.

La presa de Montesa, al Cànyoles, no seria una nova presa, figura en el pla contra avingudes com una presa de laminació. El disseny és el d’una presa que no serveix per emmagatzemar aigua, sols per augmentar la seguretat aigües avall de la presa. Malgrat tot, Xúquer Viu considera que l’actuació més urgent des del punt de vista de la prevenció d’avingudes és la de recuperar el llit fluvial, eixamplant-lo a 150 o 200 metres i renaturalitzar-lo, amb plantació de bosc de ribera, el que permetria un capacitat d’absorció d’aigua en cas d’avingudes molt superior a l’actual.

La proposta és una maniobra de distracció que allunya, de nou, al PP de la Ribera del consens amb la resta de la comarca. Probablement el Govern de la Generalitat acceptarà la proposta del PP de la Ribera i donarà via lliure al suport al transvasament des d’Alarcón, encara que sàpiga que dita inversió de més de 50 milions d’euros en una nova presa inútil no es farà, com a passat amb la modernització dels regadius. Lamentable i patètic al mateix temps.

Comparteix

Icona de pantalla completa