Diari La Veu del País Valencià
La màgia del Tirisiti: Xerrada a Alcoi el dia 10
El Betlem del Tirisiti és un teatre de titelles de vareta que es representa a Alcoi al voltant de Nadal.

Es remunta a finals del segle XIX, quan era costum, entre les famílies benestants de la ciutat, entretindre els menuts i impressionar les visites amb teatres de titelles casolans. Aquesta pràctica va estar de moda a tot Europa.

Recordem, a tall d’exemple, que Andersen ens parla sovint del teatre de titelles que tenia son pare, i amb el qual malvivia la família. A l’Alcoi industrial i modernista de finals del XIX van existir diversos teatres de titelles que feien les delícies dels xiquets. I també, alguns de populars, que es representaven al carrer, en tendals improvisats que es muntaven a llocs com la placeta del Fossar. El Betlem del Tirisiti té una primera part, en castellà, la sagrada, i una segona, molt més ampla i divertida, en valencià. És un espectacle costumista, capaç de captivar grans i infants. Diuen que qui entra a la barraca (ara escenari) del Tirisiti, experimenta una metamorfosi inexplicable. Durant la mitja hora escassa que dura la representació, torna a sentir-se un xiquet.

D’aquesta màgia del Tirisiti i de moltes coses més versarà la xarrada que oferiran dimecres 10 de desembre, a les vuit, el professor Joan Borja i l’escriptor Francesc Gisbert.

La xarrada s’inscriu en el cicle de conferències Art en Valor. Serà, com no podia ser d’una altra manera, al Teatre Principal d’Alcoi, convertit, per a l’ocasió, durant tot desembre i part de gener, en el Betlem de Tirisiti.

Si voleu conèixer els secrets de la màgia del Tirisiti, que porten més de 20.000 xiquets cada any a assistir a les representacions de la companyia La Depenent, no ho dubteu. A més, tindreu l’oportunitat d’aconseguir un dels últims exemplars de l’edició no venal del llibre de Francesc Gisbert, L’home que volia tornar a ser xiquet: el Nadal a Alcoi.

L’acte està organitzat, entre altres, per l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert, la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura i l’Espai Cultural Enric Valor.

Comparteix

Icona de pantalla completa