II JORNADES DE CULTURA TRADICIONAL I POPULAR EL CICLE FESTIU A BIAR: LA FESTA DE SANT ANTONI

Director del curs: Gabriel SANSANO (Universitat d’Alacant) Secretari del curs: Joan Lluís ESCODA (Universitat d’Alacant)

Des de la Comissió de Sant Antoni de Biar i la Seu Universitària de Biar hem volgut organitzar unes Jornades que dig- nifiquen, promocionen i expliquen la festa de Sant Antoni a Biar. Una festa molt arrelada al poble i amb gran participació popular. Dins d’aquesta festivitat conviuen tradicions molt antigues que posen de manifest la manera de fer festa dels valencians com a poble de la mediterrània. El curs pretén ser una reflexió sobre el lloc que ocupa la cultura tradicional i popular en els nostres dies, una cultura basada en la paraula, en el gest, el cant o la dansa, en un món global basat en la imatge i en la presència virtual.

Les jornades es desenvoluparan a Biar en dos caps de setmana. Començaran el 9 i 10 de gener i acabaran el 17, dia que comença la festa.

Comptarem amb professionals d’àmbits acadèmics diversos com ara: Alfons LLORENÇ (Periodista i Doctor en Filologia); Antoni GUZMAN (Professor de Secundària i etnògraf); Sergi GÓMEZ I SOLER (Professor de Secundària i etnògraf); Jesús HUGUET (Escriptor, Sociòleg i Secretari Executiu del Consell Valencià de Cultura); Jordi Carles REIG (musicòleg i professor del Conservatori Superior de València i membre d’Al Tall); Xavier RICHART (Professor titular de Dolçaina en el Conservatori Municipal de Música “José Iturbi); Victor LABRADO (Professor de Secundària i etnògraf); Joan GIRALT (Professor a l’ESAD de Galícia); Francesc MASSIP (Catedràtic d’Història del Teatre Català, URV, Tarragona) i Antoni
ARIÑO (sociòleg, UV). Així com amb professionals de la pirotècnia com Salvador ARMINGON i com no, Ramón BELDA veí de Biar i estudiant de teologia i filosofia al Seminari d’Oriola.

No podem deixar de ressenyar qe el director del Curs és Biel SANSANO professor i Doctor en Filologia per la Universitat d’Alacant i gran amant de les tradicions i els costums de Biar.

Tot ells són especialistes que, des de disciplines diferents però complementàries, han treballat sobre la cultura popular de les nostres comarques i han contribuït al seu millor coneixement amb aportacions de primera línia. Gràcies a les seues intervencions es pretén donar una visió multidisciplinar d’un llegat cultural que encara sobreviu en els nostres pobles, a més, d’explicar el potencial d’aquest patrimoni cultural en tant que actiu turístic i econòmic, d’uns pobles que, a vegades, es troben en un procés de retrocés econòmic i demogràfic.

Les Jornades tindran una durada de 20 hores lectives (2 crèdits) i està adreçat a llicenciats i estudiants universitaris de les diferents ciències socials i humanes, de turisme, d’educació i professorat no universitari. A més, el curs estarà obert al públic en general de la comarca, una geografia que amb La Canyada, Beneixama, Banyeres, Castalla, Onil, Ibi…, a més de Biar, compta amb un patrimoni cultural tradicional i popular molt ric.


Juntament amb les Jornades s’han organitzat diverses activitats complementàries que ajuden a entendre millor la festa, així com les ponències. Amb aquestes activitats culturals es pretén comptar amb la participació del poble fora de l’àmbit acadèmic. Podem destacar: l’Exposició que organitza la Comissió de Sant Antoni de Biar que estarà oberta al públic fins la Clausura de les Jornades; un concert de dolçaina el dia 10 de gener a les 20’30 hores; el dia 17 de gener es farà un Taller Infantil de 10’00 a 12’00 hores i una visita guiada pel poble el dia a les 13’30 hores. També cal remarcar el concurs de fotografia que ha organitzat l’Associació fotogràfica de Biar juntament amb la Comissió de Sant Antoni i la Seu Universitària. Tots els actes d’aquestes Jornades se celebraran a la Seu Universitària de Biar siti en la Plaça del Convent de Biar.
Des d’ací volem aprofitar l’ocasió per agrair la col·laboració de la Universitat d’Alacant, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana per creure en aquest projecte, així com a totes les entitats col·laboradores i com no, els veïns i veïnes de Biar. Per últim només ens queda convidar a matricular-se o bé a participar com oient, a tota la gent que hi estiga interessada a assistir-hi i com no, a gaudir de la festa de Sant Antoni de Biar que enguany se celebra el dia 17 i 18 de gener.
Comissió de Sant Antoni de Biar i la Seu Universitària de Biar

Comparteix

Icona de pantalla completa