Diari La Veu del País Valencià
Alginet – 5è número de la Revista d’Estudis Locals Aljannat
HISTÒRIA DE LA MÚSICA A ALGINET.

L’Ajuntament d’Alginet ha editat el 5è número de la Revista d’Estudis Locals Aljannat. Dedica aquest volum a la seua història de la música dels segles XX i XXI. Noms coneguts a tota La Ribera i més enllà de la nostra comarca com: Pasqual Pérez Choví, Justiniano Latorre Rubio, Vicente Ramón Ramos Villanueva, Vicenç Salvador Torres Guerola i Hermelando Bosch han tingut un espai en aquesta revista d’investigació. Un homenatge en forma de biografia.

ELS MÚSICS:

Pasqual Pérez Choví (Carlet, 1889 – Alginet, 1953) Director d’orquestra i compositor. L’obra més coneguda és el pasdoble Pepita Greus. Sense cap dubte la partitura més coneguda d’Alginet. Tots els anys s’interpreta durant les Falles de València i a molts pobles i ciutats valencianes (article d’en Salvador Comes i Hernández); Justiniano Latorre Rubio (Utiel, 1892 – Alginet, 1958) Virtuós del clarinet, director de les bandes de Picanya i Alginet. El pasdoble Juliet el Pilotari és l’obra més vegades interpretada d’aquest autor, escrita en honor a un dels pilotaris més grans de la història de la pilota valenciana, el riberenc Julio Palau Lozano (article d’en Vicenç Salvador Torres Guerola); Vicente Ramón Ramos Villanueva, més conegut com Ramón Ramos (Alginet, 1954-2012) Compositor i docent, i un dels compositors més internacionals de La Ribera. Les obres més destacades són Pentáfono, Pas encore, Les fúries o Remor de claredats (article d’en Josep Lluís Lozano Lerma); Vicenç Salvador Torres Guerola (Mallorca, 1965) Cantautor i compositor mallorquí afincat a Alginet, gendre del fill predilecte d’Alginet Ismael Latorre Mendoza. La cançó més coneguda és Insubmissió i l’obra orquestal que ha tingut més difusió és el Poema a Joan Baptista Basset. Aquesta biografia fa referencia també al jove músic pianista d’Alginet Damià Torres Latorre (l’olímpic matemàtic, químic i físic amb més prestigi i reconeixements públics del País Valencià) i una obra d’ell (article d’en Josep Usó i Manyanós). Hermelando Bosch, amb la seua obra El cuento del Posadero (article d’en Josep Lluís Lozano Lerma).

Podrem llegir a la mateixa revista els orígens de la Banda de Música d’Alginet, La Rondalla Albéniz, i les orquestrines Netalgi, Saxo-Jazz i Casablanca.

BREU HISTÒRIA DE LA REVISTA ALJANNAT.

Des de l’any 2006 la tasca d’Aljannat ha millorat el coneixement del poble d’Alginet, dels seus voltants i La Ribera.

El Consell Coordinador de La Revista està format des dels inicis pel Regidor/a de Cultura i personalitats de les nostres lletres i altres col·laboradors/es del poble com: Josep Lluís Lozano Lerma (amb molts premis literaris -Crim de Germanies-), Àlan Greus Bosch, Lurdes Barberà Espert i Marisa Roig Requena. Entre els seus escriptors de prestigi destaquem també a Urbà Lozano Rovira (premi Alzira-2011) i Josep Usó i Manyanós (Premi Torrent-2011)

Les revistes anteriorment publicades són:

Número I, Alginet 2006, de 134 pàgines, dedicades a la història d’Alginet des del segle XIV a l’any 1939. Els articulistes d’aquest número són: Rafael Bosch López (l’articulista més fidel a Aljannat), Carmen Díaz Lage (bibliotecaria d’Alginet que ja no està entre nosaltres), Rafael Roca Ricart, Maria Rosa Iranzo i Dalmau, i Salvador Comes i Hernández.

Número II, Alginet 2007, de 149 pàgines, on podem llegir articles històrics des del segle XVII com la infraestructura hirdràulica, així com articles documentals: Una aproximació a la bibliografia sobre el poble d’Alginet. Els col·laboradors d’aquest número són: Rafael Bosch López, Joaquim Juan-Mompó (…), Francesc Beltran i López, Carmen Díaz Lage, Rafael Roca Ricart i Josep Lluís Lozano Lerma.
Número III, Alginet 2008. Monogràfic de 160 pàgines dedicat a Ismael Latorre Mendoza. Hem de destacar abans dels articles l’entrevista que van fer a Ismael Latorre, Magdalena Añón Espert i Antoni Martínez Bertó. Els articulistes d’aquest número són: Rafael Bosch López, Francisco Fuster García, Urbà Lozano Rovira i Francesc Vera Casas.
Documental Latorre.

L’Ajuntament d’Alginet en aquesta edició especial publicà també un documental de quasi una hora que s’edità amb la revista amb el títol Latorre. Els autors d’aquest documental són Carolina Latorre Canet –guió tècnic-, (coneguda a La Ribera pels premis fotogràfics…, exposar a l’IVAM en tres ocasions part de la seua obra, foto fixa en el curt Cascall…coordinadora a Burkina Faso) i Vicenç Salvador Torres Guerola –guió literari- (coordinador del Projecte Basset i músic biografiat en aquest nou número d’Aljannat ). Col·laboraren amb el documental Aina Torres Latorre, com ajudant de càmera; i Damià Torres Latorre en el tractament digital de les imatges.

Número IV, Alginet 2010, de 218 pàgines. Monogràfic del Patrimoni d’Alginet. Els escriptors que varen col·laborar són: Rafael Bosch López (dos articles), Francesc Beltran i López, Gracia López Patiño, Ferran Roig Bosch, Blai Palau, Salvador Comes i Hernández, Carmen Díaz Lage i Josep Lluís Lozano Lerma.
Número V, Alginet 2015, de 229 pàgines. Monogràfic: Música en Alginet.
DOCUMENTACIÓ GRÀFICA QUE UTILITZA ALJANNAT:
Sense cap mena de dubte la col·laboració fotogràfica d’Ismael Latorre Mendoza i la documentació del seu Arxiu supera el 50% de tot el material gràfic que utilitza Aljannat. Fins ara és la col·laboració més important. Però són molts els fotògrafs que han participat en les diferents edicions. Per ordre de major a menor material publicat són: Ismael Latorre Mendoza, Rafael Bosch López, Carolina Latorre Canet –documental I fotos-, Júlia Bosch i Benavent, Salvador Comes i Hernández, Carmen Díaz Lage, Gracia López, Neus Lozano Sanfèlix, Xus Espert, Ferran Roig Bosch, Laia Pell, Arxiu Gloria Llorca, Col·l. part AHAFROOCT i Col·l. J. Huguet.

A la revista Aljannat, en els diferents números, també podem veure plànols de Salvador Canet, Rafael Bosch, Antonio Bandellós; dibuixos de Benito Botella i H. Socias; documents, cobertes de llibres, etc.

Joana Casals

Comparteix

Icona de pantalla completa