Diari La Veu del País Valencià
Radiografia de la ramaderia a la Safor
Radiografia de la ramaderia a la Safor: ramaders envellits, amb petites explotacions i desunits

Anna Gomar, veterinària i membre de l’associació l’Esquella, va fer una radiografia de la ramaderia a la Safor en la xarada organitzada per l’Escola de la Terra i el CDR la Safor sobre aquest tema. Gomar va dir que la Safor no hi ha granges de porcs i alguna granja de gallines a Barx. Però encara queden alguns ramaders, la majoria envellits i amb petites explotacions, els quals no col·laboren entre ells.

El futur de la ramaderia, segons Anna Gomar, passa per la unió entre ramaders que volen viure de la seua faena. L’associació l’Esquella vol fer esta tasca d’aglutinar ramaders i fer d’intermediari amb l’administració pública.

A la xarrada sobre ramaderia també va parlar Carlos Bataller, que té una vaqueria amb 60 animals a la marjal de Gandia. Ara Carlos practica la pastura en una finca de 80 fanecades, la qual cosa li ha permés reduir costos en l’alimentació. Carlos fa formatge fresc que reparteix a carnisseries de la comarca.

Gerard Santandreu també es dedica a la ramaderia, té unes 30 cabres a la Vall d’Albaida i forma part d’una cooperativa. Fa formatge natural per a vendre. Gerard va apuntar que els ramaders han de reduir el nombre d’animals per ser més respectuosos amb l’animal i el medi ambient i poder, també, fer front al treball d’alimentar, munyir i produir formatge.

Al debat, va intervindre Miquel Pasqual, que ha unit ramaderia amb agricultura per formar un ecosistema autoficient. En acabar la xarrada, hi va haver un tast de formatges de cabra.

Comparteix

Icona de pantalla completa