Diari La Veu del País Valencià
Pobresa energètica als Països Catalans
L’ORGANITZACIÓ POBLE LLIURE EXIGEIX GARANTIR L’ACCÉS UNIVERSAL DE TOTA LA CIUTADANIA ALS RECURSOS ENERGÈTICS MÍNIMS

La despossessió energètica, mal anomenada “pobresa energètica”, té unes conseqüències dramàtiques també per a la salut de moltes persones. Les llars que no poden mantenir una temperatura saludable durant l’hivern superen el 6% a les Illes Balears, el 17% al Principat i el 26% al País Valencià. Als Països Catalans, cada any moren prematurament centenars de persones, la majoria majors, per pulmonies, agreujament de cardiopaties o malalties respiratòries o per determinants accidents a la llar, relacionats massa sovint amb la despossessió energètica.

Poble Lliure, organització política que lluita pel Socialisme i la Independència dels Països Catalans, vol DENUNCIAR:

L’actuació criminal de l’Estat, el qual a través del seu Tribunal Constitucional, i a instàncies del Govern espanyol, ha suspès (23 d’octubre) el decret que. a instàncies del Parlament de Catalunya, va aprovar Generalitat de Catalunya contra la pobresa energètica, Un cop més, l’Estat espanyol prioritza els beneficis milionaris de l’oligopoli energètic per davant dels drets bàsics de la ciutadania.

Es tracta de la mateixa actitud criminal de les administracions autonòmiques valenciana i balear, que s’adhereixen a l’esmentada priorització dels interessos oligopolístics i abandonen a la seua sort la ciutadania víctima de la despossessió energètica.

L’actitud, igualment criminal, d’unes empreses que estan tallant, sense cap mirament, els subministraments de l’electricitat i gas a famílies que s’han vist fortament empobrides. Són unes empreses que a través de les seves complicitats amb el poder polític espanyol i català (Felipe Gonzàlez, José Maria Aznar, Miquel Roca i altres alts dirigents i ex dirigents del PP, PSOE, CiU i PNB, són als seus Consells d’Administració, estan imposant unes tarifes (30% més alts de la mitjana europea, i amb uns beneficis i unes remuneracions de les seves cúpules totalment escandaloses) i unes condicions abusives.

La postura negacionista i passiva de les administracions autonòmiques, que silencien i fins i tot neguen un problema ben real i del qual tothom en té prou evidències. Mentre, per exemple,ajuntaments com el de Puig-reig (Berguedà) tallen els subministraments a famílies que, víctimes dels desnonaments, s’han refugiat en habitatges abandonats per les entitats financeres rescatades amb els impostos de totes i tots (incloent-hi els de les persones desnonades), organitzacions com la Creu Roja ha hagut d’ajudar, el 2014, 2.265 famílies del País Valencià a pagar els rebuts d’aigua, llum i gas.

És per això que Poble Lliure AFIRMA que l’assoliment de la Sobirania Energètica forma part indestriable del procés de Ruptura Constituent cap a la República Catalana i del moviment pel Dret a Decidir. Una sobirania que implica recuperar el control públic sobre el sector dels subministrament energètic per tal de garantir de forma efectiva i universal l’accés a uns subministraments bàsics que formen part dels drets de ciutadania.

A més, la Sobirania Energètica que volem s’ha de basar més, en la producció sostenible basada en fonts renovables, en el marc d’una política d’estalvi i de racionalització del consum.

Volem recordar que moltes de les empreses energètiques han accedit a la seva posició oligopolista de manera totalment il·legítima, com ara les apropiacions privades de béns comunals al llarg del segle XIX o les tèrboles conspiracions político-financeres per apropiar-se’n a benefici dels addictes del règim franquista (cas de Joan March i Ordinas amb “la Canadenca”, 1952) o de la Transacció postfranquista (“absorció” de FECSA, sota el govern de Felipe Gonzàlez, 1991).

En conseqüència, Poble Lliure EXIGEIX:

-Que es garanteixi efectivament l’aturada de talls de subministraments d’aigua, gas i electricitat a les famílies que no poden afrontar el pagament d’unes tarifes del tot abusives.
-Que es garanteixi el restabliment del subministrament d’energia a les persones a les quals se’ls ha tallat prèviament.
-Que la Generalitat de Catalunya mobilitzi els recursos financers ja aprovats en el pressupost perquè arribin a les famílies que no poden afrontar el pagament d’un subministrament energètic que garanteix els mínims de confort saludable.
-Que la Generalitat valenciana i el Govern de les Illes Balears proporcionin, de manera immediata, els recursos necessaris per a combatre la despossessió energètica.
-Que els Ajuntaments del nostre país tinguin una actitud decidida de defensa envers els drets fonamentals de les persones afectades per la despossessió energètica.

En aquest sentit donem suport a la Iniciativa Legislativa Popular de Mesures Urgents per fer front a l’Emergència Habitacional i a la Pobresa Energètica que des dels movimens populars s’està duent a terme perquè per llei, al Principat, cap persona o família pugui veure’s desprotegida d’aigua, llum i gas per motius econòmics (www.ilphabitatge.cat).

Comparteix

Icona de pantalla completa