Diari La Veu del País Valencià
Mortaldat massiva de peixos al llac artificial de la Devesa de l’Albufera
El nivell de l’Albufera no arribava al seu mínim ambiental quan moriren milers de peixos en la Devesa

El nivell del llac en octubre estava entre 91 i 66 cm per davall del mínim necessari per al correcte funcionament de l’ecosistema

El passat mes d’octubre es va produir una mortaldat massiva de peixos en el llac artificial de la Devesa del Parc Natural de l’Albufera. L’Ajuntament de València va atribuir este succés a les altes temperatures, que haurien ocasionat una falta d’oxigen en les aigües. Tanmateix, per a Acció Ecologista-Agró esta explicació resultava insuficient, motiu pel qual vam demanar més informació a la Direcció General de Medi Natural. Volíem saber, concretament, quin era el nivell del llac de l’Albufera i com havien funcionat les turbines de la Gola de Pujol abans de l’episodi d’anòxia. La resposta de l’administració confirma les nostres sospites: el nivell del llac estava entre 91 i 66 cm per davall del seu mínim ambiental.

Durant la segona quinzena del passat mes d’octubre, els serveis municipals de l’Ajuntament de València es van vore obligats a retirar més de 4.000 kg de peixos morts en el llac artificial de la Devesa (Parc Natural de l’Albufera). La majoria dels peixos morts eren llisses de gran tamany, però també apareguen llobarros i anguiles. L’explicació oficial oferida per l’Ajuntament de València va ser que el motiu d’este cas de mortaldat massiva de peixos era un episodi d’anòxia provocat per les altes temperatures, que haurien ocasionat una manca d’oxigen en les aigües d’este llac artificial.

Tanmateix, esta resposta va resultar insuficient a Acció Ecologista-Agró, ja que les altes temperatures registrades el passat mes d’octubre es donen també en altres èpoques de l’any, per exemple durant els mesos de l’estiu, sense que es produïsquen casos semblants de mortaldat massiva de peixos. Així que des de l’organització ecologista es va demanar més informació, en este cas a la Direcció General de Medi Natural, responsable del Parc Natural de l’Albufera, per a tractar d’esbrinar si existia alguna causa complementària que haguera pogut motivar este episodi d’anòxia. Concretament, AE-Agró volia saber si el nivell del llac de l’Albufera i el funcionament de les turbines de la Gola de Pujol havien tingut algun tipus de relació amb els 4.000 kg de peixos morts.

Com reconeix la pròpia Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient en la seua resposta a AE-Agró, la versió oficial de l’Ajuntament de València no és completament certa, ja que les altes temperatures no van ser les úniques culpables d’este cas d’anòxia. “La causa de la mortandad residiría en la pobreza de oxígeno del agua debido a la presencia de una cuña anóxica que, por varios motivos (descenso de nivel, aumento temperaturas y materia orgánica), alcanzó la superficie”, explica la Direcció General de Medi Natural.

I és que, segons es desprén de la informació facilitada per la Conselleria, el passat mes d’octubre el nivell de l’Albufera no arribava al seu mínim ambiental. El nivell del llac va oscil·lar entre 14 i -11 cm sobre el seu nivell base (18 cm sobre el nivell de la mar). Açò significa que, quan es va produir el cas de mortaldat massiva de peixos en la Devesa, l’Albufera estava entre 91 i 66 cm per davall del mínim necessari per al seu correcte funcionament que, segons estipula l’esborrany del Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) del parc natural, és de 80 cm sobre el seu nivell base.

Pel que respecta al funcionament de les turbines de la Gola de Pujol, durant les setmanes prèvies a l’episodi de mortaldat massiva de peixos en la Devesa, la Conselleria, a pesar de ser l’administració responsable de la gestió de l’Albufera, afirma no disposar de cap informació sobre esta infraestructura hidràulica. Per a AE-Agró, esta resposta de l’administració resulta inversemblant i evidencia el desgovern del parc natural, ja que la Gola de Pujol juga un paper clau en la gestió dels nivells del llac, tal i com reconeix el propi esborrany del PRUG, que afirma que “s’ha de mantindre un fluix constant d’aigua i una eixida mínima a la mar per la Gola del Pujol”.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ

Comparteix

Icona de pantalla completa