Diari La Veu del País Valencià
El model de comerç valencià es decideix a Madrid
El passat dijous 12 de febrer a localitat de Mislata tingué lloc una més de les reunions que ve celebrant la Plataforma del Comerç Valencià, amb els i les reprepresentants de les diferents forces polítiques valencianes.

La reunió es va produir just quan la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, del Conseller Máximo Buch, havia convocat l’Observatori del Comerç per al proper dilluns 16 de febrer.

La Candidata a la Generalitat per Els Verds, Pura Peris, va dir a la seua intervenció que l’actual Govern de la Generalitat no ha defensat les seues competències autonòmiques en matèria legislativa comercial. “Dejadez en sus competencias estatutarias” recull el Levante-emv en la notícia que suscriu el periodista Voro Contreras.

La qüestió és la següent, per entrar en matèria sense més prolegòmens: Hi ha dos lleis d’àmbit estatal que poden entrar en contradicció. La Llei de Comerç i la de Unidad General de Mercado. La Llei estatal de Comerç ataca directament la legislació autonòmica catalana, vasca i valenciana, regulant competències exclusives d’aquestes CCAA. Estem parlant de la competència per declarar Zones de Gran Afluència turística.

El Secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, dóna suport a un informe de la “Secretaría del Consejo Nacional para la Unidad de Mercado” en la pretensió de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia, en la pretensió d’interposar un recurs contenciós-administratiu contra la Generalitat Valenciana, per la negativa d’aquesta de no permetre l’obertura del Centre Comercial Gran Turia de Xirivella els diumenges. Centre Comercial que es troba fora de la Ciutat de València, però per pocs metres lineals de distància.

El Conseller Sr. Buch, vol convèncer als representants del comerç minorista i dels supermercats de proximitat el pròxim dia 16 de que “la Llei de comerç de la Generalitat impedirà, de facto, obrir les grans superfícies comercials a l’àrea metropolitaa,els festius i diumenges”. En canvi, com ell mateix ha reconegut i tothom sap, aquesta llei només podrà entrar per registre a Les Corts i prou.

És a Madrid on es va a dilucidar tot. I és al llarg d’aquest mes de febrer. Ni Covaco (Confederació Valenciana del Comerç), representada per Encarna Sanchis. Ni Cecoval representada per Isabel Cosmes. Ni Asucova (Associació de supermercats de la comunitat) de Pedro Reig, ni el Conseller Buch, ni el mateix president Alberto Fabra. Ningú des de València decidirà res al respecte.

Serà la força d’ANGED (Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució), conjuntament amb el Ministre d’Economia Luis de Guindos, Fernando García director del centre comercial Bonaire d’Aldaia, Emilio serrano de Parque Ademuz, Ikea, el Grupo Corio i la seua inversió a Xirivella, Puerto Mediterráneo a Paterna i el president del Govern d’Espanya, Mariano Rajoy. Tots ells i la Audiencia Nacional. El Poder dels diners i els organs jurisdiccionals decidiran un model comercial i uns interessos econòmics. Nosaltres continuarem dignificant el nostre poble i el seu comerç.

Carles Muñoz i Sòria. Portaveu de la PCV

Comparteix

Icona de pantalla completa