Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró – Focs d’artifici en terrenys forestals
Comissió Forestal

AE-Agró al·lega contra la modificació del PATFOR que permet llançar focs d’artifici en terrenys forestals

Este canvi legal implica no aplicar la normativa de prevenció d’incendis en determinades zones

La Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró ha al·legat esta mateixa setmana contra la modificació del Pla d’Actuació Territorial Forestal (PATFOR) que està tramitant la Generalitat Valenciana per a permetre el llançament de focs artificials en terrenys forestals. Per a AE-Agró este canvi legislatiu, que implica no aplicar la normativa de prevenció d’incendis en determinades zones, no té cap justificació i va en contra de l’interés general de tots els valencians. En lloc d’augmentar les cauteles ambientals per a evitar incendis, com el de l’any passat a la Serra de la Raboses de Cullera (La Ribera Baixa, València), l’administració valenciana pretén reduir la protecció dels espais forestals legalitzant les negligències pirotècniques.

A pesar del risc d’incendi que impliquen les activitats pirotècniques per a la conservació del nostre patrimoni forestal, la Generalitat Valenciana tramita actualment una modificació del Pla d’Actuació Territorial Forestal (PATFOR) per a reduir les cauteles ambientals en este sector. Concretament, l’administració valenciana pretén que en determinades zones forestals no s’aplique la legislació vigent pel que respecta a la normativa de prevenció d’incendis, per a permetre així el llançament de focs d’artifici i mascletades en estos terrenys.

Per a la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró este canvi legal representa un desgavell que no té justificació. Menys encara després de l’incendi que va ocasionar l’any passat un castell de focs artificials a la Serra de les Raboses de Cullera (La Ribera Baixa, València) i que, per desgràcia, no és l’únic que han patit les nostres serres i muntanyes com a conseqüència d’activitats pirotècniques associades a actes festius. Per exemple, en 2006, al terme municipi de Nàquera (Camp de Túria, València), també es va produir un incendi que afectà al Parc Natural de la Serra Calderona com a conseqüència del llançament d’un castell.

Cal recordar que un terç dels incendis, amb causa coneguda, tenen com a origen del foc una negligència o una imprudència humana. Així que resulta escandalós que, en lloc de lluitar contra estes situacions, l’administració reduïsca les cauteles ambientals pel que respecta a la prevenció d’incendis forestals. Per això, AE-Agró en les seues al·legacions a esta modificació del PATFOR ha suggerit a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient que qualsevol excepcionalitat a les normes de prevenció d’incendis incloguen el màxim nombre de cauteles per a evitar qualsevol risc imprevist. Més encara quan estem parlant d’activitats festives i no de qüestions d’interés general.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ

Comparteix

Icona de pantalla completa