Diari La Veu del País Valencià
Licitacions a conveniència en centres de discapacitats
Les licitacions de la Conselleria de Benestar Social als centres que atenen la discapacitat creen inseguretat laboral i inestabilitat en l’atenció

La FECCOOPV qualifica lamentable i injustificat el canvi de valoració que ha realitzat la Conselleria d’Asunción Sánchez Zaplana per a la seua gestió.

L’increment de puntuació de la part econòmica sobre els projectes tècnics és injust. Crea inestabilitat i inseguretat en entitats i treballadors. Ara es puntua fins a un 50% la part econòmica; és a dir, igual que la tècnica.

La situació s’agreuja quan hi ha empreses que continuen amb els projectes prorrogats, sense ni tan sols ser informats amb la suficient antelació. La FECCOOPV ja va emetre un comunicat sobre aquesta situació a la fi de març i exigeix un altre sistema que permeta una major claredat i transparència en els programes dirigits a persones amb discapacitat, menors…

Exemple d’açò, és el que el Comitè d’empresa, en nom dels treballadors del Centre de Dia Velluters d’atenció a persones amb discapacitat física, gestionat actualment per la Coordinadora de Discapacitats Físics de València, ens transmet la següent informació: que la nova gestió la va a portar una altra empresa després d’anys de gestió per l’actual entitat: CODIFIVA.

Ens diuen que cal recordar –i pot ser que poguera tenir alguna cosa que veure- que després d’anys en què la defensora del discapacitat de la Comunitat Valenciana, Da Juana Andrés, dirigia aquesta entitat de manera personalista i expulsada per denúncies de treballadors per pràctiques anòmales, segons la premsa: utilitzar a treballadors i diners de l’entitat per a assumptes personals; i que ens comenten que per fi una vegada consolidat un nou sistema ètic per l’entitat que ha significat una normalització d’hàbits, tasques i relació amb usuaris i treballadors, ara arriba la licitació i no es valora el projecte tècnic integral (recorde’s la relació amb la Residència Pepe Alba), on usuaris de la residència i externs participen conjuntament.

Es podria inferir del paràgraf anterior algun tipus de causa pel tema de la defensora del discapacitat, persona molt vinculada a l’organigrama de la pròpia Conselleria de Benestar Social, poguera ser algun tipus d’ajust de comptes. Aquesta és la pregunta que recorre el boca orella dels treballadors i usuaris en un moment que estaven tots en un funcionament adequat i no com en temps anteriors.

En l’obertura del tercer sobre del procés d’adjudicació, sembla ser que s’atorga a una altra empresa i les notificacions a l’actual entitat no han complit els passos reglamentaris per a prorrogar.

A més, la Conselleria introdueix una clàusula en aquest plec on no reconeix la contractació d’actuals treballadors amb una antiguitat o data d’alta d’1/09/2014, alguna cosa que no pot determinar la Conselleria en un plec, ja que existeix una normativa laboral i un conveni col·lectiu que reconeix que en cas de subrogació es contractarà a tots els treballadors que en aqueix moment estiguen contractats en les condicions que tinguessin.

La FECCOOPV considera que l’actual sistema de concessió de centres és inacceptable i que ha de considerar l’experiència, la qualitat i el projecte tècnic com a elements més valorats que la simple oferta econòmica a la baixa. Ja que açò porta inevitablement a un incompliment dels drets laborals i a una rebaixa de condicions en les activitats del dia a dia per als usuaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa