Diari La Veu del País Valencià
MSF – A Kouango milers de desplaçats atrapats enmig de la violència
KOUANGO, REPÚBLICA CENTREAFRICANA: DESENES DE MILERS DE DESPLAÇATS ATRAPATS ENMIG DE LA VIOLÈNCIA

MSF inicia una intervenció d’emergència per a proporcionar-los atenció primària i d’urgència

A la fi de 2014, milers d’habitants de l’àrea de Kouango, en el sud de la República Centreafricana (RCA), van començar a creuar el riu Ubangui cercant seguretat en la veïna República Democràtica del Congo (RDC) després de mesos d’enfrontaments armats entre diverses milícies rivals en la regió. Més de 20.000 persones van fugir a la RDC i altres milers es van anar a les properes localitats de Bambari i Grimari, al nord de Kouango. Tots cercaven protecció després de mesos de morts, de robatoris i que els seus habitatges anaren saquejades i cremades.

Mentre que diversos equips de MSF en la RDC han donat assistència als refugiats que arribaven, l’equip d’emergència de l’organització en la RCA ha començat una intervenció centrada en xiquets, dones i víctimes de violència en la zona de Kouango. Allí l’accés a l’atenció sanitària bàsica és molt limitat o totalment inexistent, i els habitants de l’àrea pateixen greus manques quant a menjar i sanejament. Molts, a més, no tenen casa o l’han abandonat per por i han anat a viure en el bosc per temor a patir abusos de les milícies.

“Encara hi ha alguns enfrontaments armats, però a voltes un simple rumor és suficient per a atemorir a la gent i fer-la fugir”, afirma Jana Brandt, coordinadora de l’equip d’emergències de MSF.

“Hem trobat àrees en les quals tot el que veiem són cases cremades. La gent s’amaga en el bosc per por de la presència dels grups armats”, afegeix. “No hi ha forces de seguretat ni organitzacions que paren esment sanitària. La gent està vivint en condicions molt dures que poden fins i tot empitjorar en qualsevol moment si es manté la inseguretat. I a més de tot açò, l’estació plujosa és a punt de començar i la gent que viu a la intempèrie està totalment exposada als xàfecs. Fins i tot més cases poden quedar inservibles si els veïns no poden tornar a preparar-les per a les pluges que prompte començaran a caure”.

“El que veiem ací és un exemple de la situació que centenars de milers de persones pateixen en la RCA cada dia: una terrible mescla de violència, desplaçament i falta d’accés a l’atenció sanitària més elemental”, denuncia Brandt.

En la primera setmana d’activitat, les clíniques mòbils engegades per MSF van atendre més de 400 consultes, la majoria d’elles per malària.

Els moviments en l’àrea són molt difícils perquè no hi ha una xarxa de carreteres mínimament condicionades, i aqueixa mateixa falta de connexions és una dificultat afegida per al comerç i l’arribada de subministraments en la regió. Fins i tot els transports fluvials han d’afrontar les barreres instal·lades pels grups armats per a extorquir als comerciants.

Un altre problema addicional es presenta pel fet que els grups de pastors nòmades que tradicionalment vénen a l’àrea per a alimentar als seus ramats han de fugir ara de l’acció d’algunes milícies, per la qual cosa s’acosten més de l’habitual als pobles i els seus caps de bestiar pastant en les terres de cultiu, la qual cosa agreuja el problema de la falta d’aliments i augmenta encara més les tensions.

“És molt difícil per als agricultors treballar en els seus camps, i els pastors troben tot tipus d’obstacles. Amb aquest escenari és previsible que es produïsca una situació d’inseguretat alimentària a mitjà termini”, va afirmar la coordinadora de MSF.

Les clíniques mòbils de MSF estan parant esment primària ambulatòria en diversos punts de la zona amb especial atenció als casos de malària, diarrees i infeccions respiratòries. També s’engegarà una unitat d’emergències de 24 hores a Kouango i un bloc quirúrgic per als casos urgents que no poden ser evacuats per qüestions mèdiques o de seguretat.

MSF treballa a República Centreafricana des de 1997. Actualment compta amb més de 300 treballadors internacionals i més de 2.000 treballadors centrefricans en el país. Des de desembre de 2013, MSF ha doblegat el seu nivell d’assistència mèdica com a resposta a la crisi. Actualment desenvolupa una vintena de projectes, inclosos varis per a atendre als refugiats centrafricans en els països veïns de Txad, Camerun i la República Democràtica del Congo.

En la província d’Equateur (RDC), els equips de MSF centren la seua atenció als refugiats centrafricans en assistència primària i salut mental. En l’hospital de la localitat de Bili es dóna suport a les àrees de pediatria i maternitat. Al març es van dur a terme prop de 7.500 consultes, i la meitat d’elles van ser per a refugiats. També s’ha realitzat una vacunació contra el xarampió que va cobrir a 43.000 xiquets i una altra contra la pólio que va arribar a 20.000 més.

Comparteix

Icona de pantalla completa