Diari La Veu del País Valencià
Intersindical Valenciana contra el TTIP
El Sindicat crida a la participación en la jornada d’Acció Global de 18 d’abril

Intersindical Valenciana s’oposa als Tractat de Lliure Comerç i Inversió (TTIP) que negocien els EEUU i la Unió Europea. Des del Sindicat es considera que aquest tindrà efectes molt negatius en l’economia, l’ocupació i la nostra sobirania. Per això, es crida a la participación en la Jornada d’Acció Global que s’ha convocat per a dissabte 18 d’abril.

La Comissió Europea i el Govern dels Estats Units estan negociant a porta tancada, és a dir, en secret i sense que els Parlaments elegits per la ciutadania en els diferents països siguin informats, el denominat TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió). Es tracta, segons diuen, d’establir una zona de lliure comerç entre la UE i els EUA, amb l’objectiu -suposadament- de facilitar la inversió directa i l’eliminació d’obstacles per a l’accés al mercat per a les empreses d’ambdós costats de l’Atlàntic. No obstant això, pel que s’ha vingut filtrant, el que se sap és que les seves pretensions són ben diferents, i afecten negativament els drets dels treballadors i les treballadores i als nostres drets com a ciutadans i ciutadanes lliures que hauríem de ser.

A més del TTIP estan negociant el CETA (entre la UE i el Canadà) i el TISA (Acord multilateral entre 50 països sobre el comerç de Serveis). Tot això junt suposa un veritable atac contra els drets i llibertats de la ciutadania i les persones treballadores i contra la sobirania dels pobles.

Atac als drets laborals, l’ocupació i els salaris. Pèrdua de més d’un milió de llocs de treball directes, majors retallades salarials, desregulació laboral, “igualar” drets a la baixa.

Atac als serveis públics. Pretenen l’apropiació dels serveis públics per inversors privats. Mitjançant l’Acord sobre Comerç de Serveis (TISA) que estan negociant paral·lelament pretenen aprofundir i generalitzar la liberalització dels serveis públics i amb un àmbit molt ampli: transport, educació, sanitat, ocupació, comunicació, dades, serveis legals, subvencions agrícoles, residus , subministraments d’aigua, distribució d’energia i comerç digital.

Atac a la democràcia i la llibertat. Creen estructures antidemocràtiques com el Consell de Cooperació Regulatòria (CCR), per “harmonitzar les regulacions” rebaixant les normes d’interès públic o prohibir futures millores, independentment de la seva necessitat o l’interès públic, atacant drets bàsics com la salut, l’educació, la cultura o la llibertat d’expressió.

Atac a l’economia i la sobirania nacional. Estableixen el que anomenen mecanisme de Solució de Diferències entre l’Estat i l’Inversor (ISDS), l’objectiu és donar als inversors drets exclusius per demanar als estats quan consideren que alguna decisió democràtica (presa en les seves institucions representatives) puga tenir impacte negatiu en els seus guanys presents o futures. Serien judicis fora dels tribunals nacionals, el que soscava la sobirania democràtica per elaborar lleis i polítiques d’interès públic.

Atac al medi ambient. Autoritzen, per exemple, la comercialització d’aliments o transgènics avui prohibits a la UE per ser nocius per a la salut o el medi ambient, impossibilitarien regular contra el fracking (perforacions hidràuliques per a l’extracció de gas) que suposa contaminació d’aigua, terres, pous de reg, risc sísmic, etc.

En definitiva, és un acord per enfortir el capitalisme depredador de les multinacionals nord-americanes i europees, que pretenen ampliar i imposar les polítiques neoliberals de la Troica amb el còmplice consentiment dels nostres governs. Es tracta d’un atac directe a importants drets aconseguits en llargues lluites socials i del moviment obrer, i als interessos de la gran majoria de les persones de la UE, dels EUA i dels altres països del món.

Comparteix

Icona de pantalla completa