La Fira del Llibre de València condemna la manipulació informativa del diari 'ABC'

28 abril 2015 01:00h
El diari ABC, en la seua edició del 23 d’abril, publica una sèrie de falsedats a propòsit de l’ús de la subvenció pública a la Fira del Llibre de València en benefici d’activitats partidàries, que l’organització del certamen considera necessari rebatre, alhora que exigeix una rectificació del periòdic. Que l’empresa editora de l’ABC tinga a bé mantenir desinformats els seus lectors, en cap cas justifica que la ciutadania haja de patir la manipulació que destil·len notícies com aquesta.

“Los organizadores de la Feria del Libro de Valencia destinarán parte de la subvención pública que percibe el certamen para albergar actos de campaña del PSPV. Las ayudas concedidas por las diferentes administraciones suman más de 110.000 euros por diferentes conceptos.

El programa oficial de actos de la Feria del Libro, que cuenta con el respaldo económico de la Generalitat, el Ayuntamiento y la Diputación de Valencia, contempla «un encuentro entre los candidatos socialistas Ximo Puig y Fernando Delgado acerca de los problemas de los valencianos».

El secretario general del PSPV es el cabeza de cartel en la candidatura para la Generalitat y el escritor figura como «número dos» de la lista por Valencia. La Feria del Libro les ha habilitado un espacio el día 3 de mayo, tres domingos antes de las elecciones y cinco días antes del comienzo de la campaña.

Fuentes del Partido Popular consultadas por ABC explicaron que esperan que la «Junta Electoral actúe ante estos hechos». Al margen del acto de Puig y Delgado, el programa también contempla una conferencia del exsecretario general del PSPV Joan Romero, quien presenta su obra «Historia de las Españas». Romero es uno de los firmantes del manifiesto por el cambio político impulsado por Acció Cultural del País Valencià (ACPV)...”

L’acte sobre el qual ABC difon la mentida, lluny de formar part de la campanya electoral de cap partit, consisteix en la presentació del llibre "El problema valenciano tiene solución", com així figura en el programa de la Fira del Llibre que es va presentar als mitjans de comunicació una setmana abans de la inauguració. Les presentacions literàries, com els debats de tota classe amb rerefons literari, són una tradició en aquesta Fira del Llibre, a més d’un mecanisme d’apropament entre autors i lectors, en un entorn obert a la reflexió i la participació cívica. Fa l’efecte que això preocupa a la línia editorial d’ABC o potser a les fonts que subvencionen, si és el cas, aquest periòdic.

Pel que fa a la presentació de “Historia de las Españas” (editorial Tirant lo Blanc), l’organització de la Fira del Llibre no decideix el programa en funció de les trajectòries personals, polítiques o acadèmiques, dels autors dels llibres que es presenten. Només faltaria! Si ABC s’haguera pres la molèstia d’assistir a la presentació d’aquest volum, hauria comprovat la solvència dels continguts, tant editorials com dels autors –no només valencians- que acrediten la categoria del llibre. Tot i això, l’organització de la Fira del Llibre va difondre una nota de premsa amb detalls sobre la presentació i els autors, el text de la qual és d’accés lliure al web de la Fira del Llibre.

Exigim una rectificació del diari ABC, no només pel respecte que mereixen els seus desinformats lectors, sinó per evitar que aquesta classe d’errors majúsculs i intencionats, acaben posant en evidència altres institucions proclius a deixar-se manipular per continguts com els que s’hi posen de relleu. 

Aquesta classe d’episodis augmenten, més encara, el valor de la programació de la Fira del Llibre de València orientada a la promoció de la lectura. Formar lectors crítics és fonamental per a la salut democràtica i, molt especialment, per a evitar interpretacions disbaratades sobre textos tan clars i precisos com els que figuren al programa de la Fira del Llibre de València.


 
next