L’11a Mostra Sonora de Sueca, del 6 al 10 de maig.

Confluint disciplines artístiques al voltant del discurs sonor

La Mostra Sonora de Sueca arriba a la seua 11a edició (6-10 maig), sota el lema: Confluències, “la plataforma sonora dóna cabuda a tot tipus de propostes sonores” amb la finalitat de “confluir en un espai i un moment concret”. Els espais són els diversos escenaris de Sueca pels qual passaran les activitats programades, des de les classes magistrals, d’autèntic luxe, com les que oferiran el compositor austríac Georg Friedrich Hass, la trobada amb el compositor francès Yann Robin o el taller que oferirà Adolf Murillo sobre SoundCool per als alumnes de secundària de l’IES Joan Fuster fins un ventall de concerts amb diversos formats i en diversos escenaris del municipi on tot tipus de “propostes sonores tenen cabuda”, una Mostra pensada per al públic, per als compositors que vulguen ampliar formació, per al jovent…, i que col·loca Sueca al plànol internacional pel que fa a la música contemporània una vegada més.

La Mostra Sonora de Sueca (del 6 al 10 de maig) arriba a la seua 11a edició, el fet d’encetar nou decenni li atorga noves responsabilitat, però, també li facilita tant als organitzadors (L’Ajuntament de Sueca i l’Ensemble Espai Sonor), el públic i els artistes, així com al seu director artístic Voro Garcia, aplicar les conclusions que s’extrauen de la folgada experiència (de les deu Mostres anteriors), així com assaborir els èxits de saber-ne de les coses ben fetes. Ens declarava el seu responsable “estem molt contents pel públic, ja que hem aconseguit crear un públic militant, un públic respectuós i que afortunadament no té perjudicis a l’hora d’escoltar”, també ens indicava algunes de les coses per les quals cal seguir treballant “allò que no hem aconseguint tant és estimular l’assistència de més músics. Tinc clar el mal d’on ve i tractem de corregir-lo…, per això cal continuar caminant” deia Voro Garcia.

Enguany el lema ha estat el procediment i concepte que impliquen les “Confluències” que “representa una diversitat de propostes, estètiques o maneres d’expressar-se sonorament i que conflueixen en un espai i un moment. Però, també és un dels objectius marcats per nosaltres des de la 1a edició”. Aquestes confluències són “una plataforma sonora on caben tot tipus de propostes sonores”, i amb un objectiu i una responsabilitat en la interpretació i selecció de les propostes “si provoquen, millor, és important que no deixe indiferent a ningú”, deia Garcia, qui afegia “ apostem per allò nostre i allò més actual possible, però no cal mirar-se tothora el melic i cal també obrir-se a les propostes que ens arriben d’altres llocs. Cal retroalimentar-se contínuament i tractar de corregir o perfeccionar les coses que fan altres millor”.

Sens dubte Sueca, amb la seua Mostra Sonora, es col·loca i es fa sentir en el panorama internacional, prova d’això, d’aquesta organització basada en propostes autòctones i d’una marcada direcció internacional, altament qualitativa, són les activitats diverses, adreçades en dues direccions: la formativa amb les classes magistrals que oferirà el compositor espectralista i professor de composició de la Universitat de Columbia de Nova York l’austríac Georg Friedrich Haas, la trobada amb el compositor francès post-espectralista i representant del moviment de la saturació Yann Robin i la classe magistral /taller que oferirà a l’IES Joan Fuster, el doctor i professor Adolf Murillo adreçat als alumnes. D’aquesta vessant formativa Voro Garcia destacava que “no va estar fàcil portar a Haas fins la Mostra, però, finalment ho vam aconseguir, amb una alineació dels astres…” deia fent broma, i tal és l’impacte que creà la seua presència a la Mostra que afegia Garcia que “a principis de setmana vam haver de tacar la inscripció d’alumnes, ja hi havia 18 inscrits i no volíem saturar les classes”; també agraïa l’ajut de l’Institut Francès de València que féu de mitjancer per tal de portar a Yann Robin de qui a més de la trobada el Quatour Tana interpretarà “Crescent Scratches” del jove compositor francès.

També li destacàvem la importància del contacte amb el jovent, la seua normalització, aproximació i vinculació amb els procediments sonors actuals, i la Mostra amb això ha estat sempre capdavantera i fidel, per això enguany la presencia del projecte SoundCool Voro Garcia la destacava en aquest terme “el projecte (SoundCool) que presenta Adolf Murillo, que entre altres coses ha rebut diferents premis dins de camps com la didàctica, la pedagogia i la innovació educativa, a més Adolf és un activista cultural i m’agradaria que la seua visió de l’educació musical a primària i secundària, però també als Conservatoris, substituïra l’existent. Per això, cal fomentar la creació i si és col·laborativa, millor”, justificava Garcia la presència d’aquest projecte.

http://www.wienmodern.at/Portals/0/Bilder/Bildergalerien/2014/Presse%20Stand%20Juli/010_Georg%20Friedrich%20Haas.jpg

D’altra banda, la vessant concertística és immillorable, bigarrada i equilibrada, i també contempla l’aproximació de la música contemporània al jovent amb concerts en horaris educatius com el que farà el Grup Mixtur titulat “La veu de la Balena” amb un programa format per obres de Crumb, Cowell, Haas i Perales (divendres 8 de maig a les 10:30h i després a les 22:30h al CM Bernat i Baldoví), perquè declarava el director artístic que “és fonamental que cada any tinguem activitats adreçades als més joves. Malgrat el que es puga pensar, és un públic curiós al qual cal fomentar-li la creativitat i la imaginació esbiaixada de la seua educació. Almenys intentar-ho…”

Hem intenta que ens destacara algun concert, alguna de les propostes de les moltes que es concentren durant els cinc dies de Mostra Sonora, tanmateix Voro Garcia responia “he de ser políticament correcte i dir que no es poden perdre res. Crec hi ha molta varietat, tot i que vull pensar que sempre és insuficient, per tal que cadascú trie allò que més li convinga”. No obstant, la programació està perfectament estudiada per cobrir totes les vessants i el públic podrà gaudir a partir de dimecres (20:30h CM Bernat i Baldoví) d’un concert del Grup de percussió del Conservatori Superior de Música de Castelló (Del gesto a la música). Dijous (20:30h CM Bernat i Baldoví) serà l’hora de Drama! de l’Ensemble Drama, un ensemble que sota la multidisciplinarietat, combrega gestualitat, moviment, teatralització, accions mixtes, l’ús de la veu i els instruments.

A partir de divendres els concerts tindran horari vespertí i nocturn, així tenim divendres (19:30h Espai Joan Fuster) un recital de violí a càrrec de la violinista francesa Malika Yessetova. Després (20:30h Espai Joan Fuster) es podrà escoltar Vertigo de l’ensemble gallec Vertixe Sonora Ensemble i a la nit (22:30h CM Bernat i Baldoví) una nova posada en escena de “La veu de la Balena” amb el conjunt valencià Grup Mixtour.

La vesprada de dissabte tindrà lloc la trobada amb el compositor francès Yann Robin (a les 18:00h Espai Joan Fuster) i tot seguit (19:30h Espai Joan Fuster) Multaqa III amb el Trio Zurita i el violoncel·lista Manuel Santapau, els quals oferiran un programa ben interessant amb obres d’Alonso, Garcia, Giménez, Haas, Lachenmann, López-Montes i Vaggione amb el control i difusió sonora de Gregorio Giménez. La nit (20:45h CM Bernat i Baldoví) serà l’hora d’escoltar al quartet francès Quatour Tana amb obres d’Adamo, Farias, Haas i Robin. I finalment, diumenge (20:00h CM Bernat i Baldoví) conclourà la Mostra el grup resident l’Ensemble Espai Sonor amb un director invitat, en aquesta edició Jordi Francès qui ja havia col·laborat com a percussionista en alguns projectes de l’Ensemble Espai Sonor i de qui destaca Voro Garcia “és un director amb una trajectòria ascendent i amb experiència”. Val a dir que per la Mostra, dirigint l’Ensemble resident, han passat directors que avui gaudeixen de reconegut prestigi com Jose Maria Sánchez-Verdú, Pablo Rus o Miguel Angel Garcia Cañamero.
Deu edicions de Mostres Sonores han servit per col·locar Sueca en el mapa de la música actual, de les propostes contemporànies, aquesta onzena que comença no farà més que assolir un gran nivell de propostes i exigir, edició rere edició, un augment progressiu tant d’obres, com de compositors i concerts que ajuden, més si cap, a visualitzar una realitat que han aconseguit a la capital de la Ribera, perquè a Sueca, almenys en aquesta vessant musical, s’han fet les coses bé i s’han deixat en mans competents treballant, com indicava el seu director cap “a la normalització de l’escolta de la música de nova creació s’arriba fonamentalment programant-la. A Sueca, afortunadament, al llarg de l’any hi ha més concerts programats amb un repertori actual. Això ajuda a normalitzar, i si tots els programadors culturals posaren un poc d’interès….”

Què espera el director artístic d’aquesta edició, amb totes les seues confluències, vam voler saber, doncs “que tot funcione sense entrebancs, i que tothom acudisca als concerts programats, perquè l’esforç i la energia és per al públic. Volem que se’ns escolte, i que les propostes no deixen a ningú indiferent, que raonen, que critiquen”.

Una magnífica nova edició, “Confluències”, de la Mostra Sonora de Sueca, que comença aviat i a més a més les entrades als concerts són gratuïtes, fins completar aforament. Certament, una edició a l’alçada internacional que aquest país es mereix, per quantitat i per qualitat.

Sixto Ferrero/Sueca

Comparteix

Icona de pantalla completa