Diari La Veu del País Valencià
Els equips de MSF tornen al nord de Iemen
MSF TORNA A l’HOSPITAL DEL HAYDAN A IEMEN QUE VA SER BOMBARDEJAT EN 2015

Sis mesos després de la retirada del personal de Metges Sense Fronteres (MSF) del nord de Iemen a causa del bombardeig del seu hospital a Abs, en la governació d’Hajjah, l’organització humanitària ha reiniciat el seu treball a l’hospital del districte d’Haydan, en la governació de Saada.

Després de l’atac aeri del 15 d’agost a l’hospital d’Abs, que va matar 19 persones, i d’una ofensiva contra diverses instal·lacions mèdiques en el nord de Iemen, que es va saldar amb 24 persones ferides, MSF va decidir evacuar la major part del seu personal de les governacions d’Hajjah i Saada. Però el 19 de febrer, un equip de MSF va tornar a treballar a l’hospital Haydan. Fins 200.000 persones en aquesta regió muntanyenca depenen d’aquest centre per rebre atenció mèdica.

“La situació empitjora cada dia a Iemen i la necessitat d’atenció mèdica contínua augmentant”, diu Ghassan Abu Chaar, representant de MSF a Iemen. “L’hospital més proper està a dues hores de Haydan, però amb l’escassetat de combustible, la gent té dificultats d’accés”.

Abans de la seua retirada de l’hospital de Haydan el passat mes d’agost, l’equip de MSF donava suport a la unitat d’emergències, a l’àrea d’ingressos, a la unitat de maternitat i al sistema de derivació de pacients, a més de la logística general del centre. L’organització mèdica reprendrà aquestes activitats i augmentarà el seu suport a l’àrea d’ingressos.

En els últims dos anys, un gran nombre de centres de salut a Iemen han sofert atacs aeris, inclòs el propi hospital de Haydan, que va ser bombardejat el 26 d’octubre de 2015 ferint un membre del personal sanitari. Aquests atacs han afeblit enormement un sistema de salut ja de per sí mateix fet malbé. A més, la població té cada vegada més por d’acudir als hospitals per temor al fet que siguen blanc dels bombardejos.

“El reinici del nostre treball a l’hospital de Haydan, així com la ubicació del centre, han estat comunicats a totes les parts en el conflicte, i esperem que respecten la seua integritat”, diu Abu Chaar. “La població de Iemen ha de tenir accés segur als hospitals i altres serveis de salut”.

MSF està treballant en 12 hospitals i centres de salut a Iemen i dóna suport a altres 18 en 10 governacions: Taiz, Aden, Al Dali, Saada, Amran, Hajjah, Ibb, Hudaida, Abyan i Saná.

Comparteix

Icona de pantalla completa