Diari La Veu del País Valencià
Exposició ‘Lite-Rates – Mamíferes de la cultura’
ADONA’T presenta l’exposició LITE-RATES. MAMÍFERES DE LA CULTURA

La inauguració va ser diumenge 5 i estarà oberta al públic al Museu de Belles Arts de Castelló fins el 31 de març de 2017

ADONA’T, l’Associació de Dones Nacionalistes Terra’ com cada any, se suma a la commemoració i celebració del dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona, i com cada any ha preparat una mena d’homenatge merescut a dones, en general, sense projecció mediàtica, però amb una forta i decisiva presència en diferents àmbits locals i comarcals.

L’exposició LITE-RATES. MAMÍFERES DE LA CULTURA està formada per 18 retrats fotogràfics de dones de les comarques de Castelló que s’han distingit per la seua vinculació amb la literatura, els llibres i la lectura, des del punt de vista de consumidores i també de prescriptores i facilitadores. Així, entre les dones retratades hi ha: llibreteres, bibliotecàries, editores, assessores comercials, periodistes i comunicadores, actrius, investigadores… però no autores.

L’exposició està dedicada, in memoriam, a la bibliotecària castellonenca, Lledó Maicas Sangüesa (1960-2015) i està formada a més per: Fàtima Agut, Gabriela Beltran Albesa, Lledó Beltran, Júlia Castany, Gessamí Forner, Anna Garcia Pitarch, Sara Guimerà, Íngrid Lafita Balaguer, Susanna Lliberós, Rosa Monlleó Peris, Tània Muñoz i Marzà, Adelina Navarro Santamaria, Mariola Nos, Carme Pinyana Gari, Amparo Ríos Dosdà, Marta Senent Ramos i Núria Vizcarro Boix.

Alhora en la sala d’exposicions es programa l’audició per la megafonia de les emissions del programa de ràdio homònim, de Ràdio ADONA’T, que s’emet per Vox Uji Ràdio, on es lligen textos i música de dones i en català.

La importància de potenciar la lectura i els seus valors en la nostra societat valenciana que presenta unes taxes de població lectora vergonyoses, i encara més si parlem de llibres en català (només el 2 % de la població), ens ha portat a pensar aquesta iniciativa.

LITE-RATES. MAMÍFERES DE LA CULTURA és una (per)versió del substantiu que defineix les dones vençudes per la literatura (entenent totes les seues expressions i gèneres), i alhora utilitzem la imatge de la “rata lletraferida”, creada per la dissenyadora Lídia Díaz, que viu còmodament entre llibres, i n’és devoradora amb delit i passió.

L’Associació de Dones Nacionalistes “Terra” (Adona’t), fundada a Castelló de la Plana el 2003 i presidida actualment per Mari Rubio, té com a objectius principals la promoció de la dona i del saber femení, la preservació i difusió de la cultura i llengua pròpia del País Valencià i la integració de grups minoritaris, en tots els àmbits, socials, polítics i culturals. Per aconseguir aquestes finalitats, Adona’t participa en els fórums adients, i emprén activitats concretes com són articles d’opinió en els mitjans de comunicació, grups de discussió, i altres mesures de pressió que puguen portar a les bones pràctiques associades a la igualtat d’oportunitats i la conciliació familiar, principals dificultats amb què s’enfronten els projectes de les dones.

Carme Pinyana Garí
Comissària de l’exposició en nom d’ADONA’T

Comparteix

Icona de pantalla completa