Diari La Veu del País Valencià
Acció Ecologista-Agró a La Costera alerta del deteriorament del Pont de Vahillo
Alertem l’Ajuntament de Moixent del deteriorament del Pont de Vahillo

Esta estructura del segle XVIII ha patit un despreniment en un dels seus laterals

Des dels seus inicis, el col·lectiu d’Acció Ecologista-Agró a La Costera s’ha preocupat per conservar el medi ambient, però també pel manteniment i la integritat del patrimoni històric de la comarca. Este ha sigut el cas, per exemple, del Bé d’Interés Cultural (BIC) de l’Embassament del Bosquet, un litigi que es va iniciar en l’any 2000 i que en 2017 s’ha solucionat després d’arribar a una entesa amb l’Ajuntament de Moixent. L’acord amb el consistori incloïa, a més a més de restaurar parcialment el BIC del Bosquet al seu estat original, dos antics ponts de Moixent que l’Ajuntament es comprometia a mantindre. Un d’ells és el Pont de Vahillo, una estructura del segle XVIII que acaba de patir l’enfonsament d’un dels seus laterals.

Moixent (La Costera, València) encara manté una part important de l’herència dels seus avantpassats: el poblat iber de la Bastida de les Alcusses, pintures rupestres, els castells de Moixent i de Garamoixent, el casc antic del poble, l’església de Sant Pere Apòstol, l’Embassament del Bosquet, el Corral de Saus… I, entre tot este patrimoni, destaquen també ponts com el romà de la Cadena i d’altres com el de les Casetes de Lloma, construït durant l’edat mitjana, i el del Palau de Vahillo, que podria datar del segle XVIII.

Precisament, enguany mateix el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera ha arribat a un acord amb l’Ajuntament de Moixent en el litigi del Bosquet pel qual el consistori es comprometia també a mantindre i conservar tant el Pont de les Casetes de Lloma com el del Palau de Vahillo.
Però, recentment, el Pont de Vahillo ha patit un despreniment en un dels seus laterals, deixant descarnada la seua estructura i posant en perill a les persones que l’utilitzen. Este pont està construït amb rajoles i pedra llaurada, que ens recorda estructures del segle XVIII vinculades al Marqués de la Romana, com per exemple el Bosquet, o a altres edificacions d’eixe segle com és el cas dels ponts del Camí Reial. Ja fa uns anys, un veí de la zona on es troba ubicat ens va avisar que el Pont de Vahillo presentava algun problema estructural i vam transmetre l’avís al consistori.
Davant del recent enfonsament que ha patit un dels seus laterals, probablement ocasionat per les quantioses pluges d’este hivern, AE-Agró La Costera ha alertat l’Ajuntament de Moixent dels fets i ha demanat que es realitze un informe amb la major brevetat possible sobre el pont, el seu estat de conservació i les mesures necessàries per a garantir la seguretat de les persones que el travessen i de la pròpia construcció, estimant la conveniència o no de tancar el pas al mateix. A més a més, també volem saber la possible afecció que haja pogut tindre unes obres que s’han realitzat sobre el pont.

Durant els darrers anys, s’ha perdut a Moixent algun element de la muralla del Castell, un xicotet pont al Barranc del Bosquet, la Nevera del Bosquet o l’antiga Font de la Plaça. No volem que el segle XXI siga també el segle en el qual vam perdre el Pont de Vahillo i altres com el de les Casetes de Lloma. Volem que siga el de la seua consolidació i estudi. Així que emplacem l’Ajuntament de Moixent a intervindre per a salvar i conservar el Pont de Vahillo, tal i com es va comprometre quan vam signar l’acord del Bosquet.

Acció Ecologista-Agró a La Costera

Comparteix

Icona de pantalla completa