Diari La Veu del País Valencià
Xúquer Viu qualifica d’històrica la sentència del Suprem

Xúquer Viu qualifica d’històrica la sentència del Suprem que aplica el principi de “qui contamina paga” per al problema de contaminació amb nitrats de la Ribera

La sentència dona la raó als 9 Ajuntaments (Polinyà de Xúquer, Albalat de la Ribera, Benicull, Corbera, Cullera, Favara, Fortaleny, Riola i Sueca) per la seua tenacitat i a la societat civil, representada per Xúquer Viu i altres organitzacions, que s’oposaren a què es carregara als Ajuntaments el cost generat per una contaminació que els no havien causat.

És a dir, a més de crear un greu problema sanitari als usuaris dels abastiments pels nitrats i pesticides, es pretenia que pagaren el cost de les actuacions necessàries per a dotar aigua de qualitat.

Resta per part de la Confederació ampliar la concessió de 10 a 21’5 hm per tal que l’aigua siga de la major qualitat possible com obliga la Directiva Marc de l’Aigua, sense barrejar aquesta aigua amb l’aigua contaminada amb nitrats.

Què s’ha dit des de Xúquer Viu i “La Ribera pel dret a l’aigua” sobre aquest tema:

En juny de 2013: “Exigim una concessió administrativa d’aigua superficial del Xúquer en el Pla de Conca. L’abastiment d’aigua potable és prioritari davant qualsevol altre ús i, per tant, la Confederació ha de garantit aquesta concessió als abastiments de la Ribera sense permutes ni condicionaments. Ni més ni menys que Albacete, València o Sagunt i les seues àrees metropolitanes.”

En la “Comissió d’investigació per a esbrinar els motius de contaminació dels aqüífers que abasteixen d’aigua potable els municipis del nostre territori” el representant de Xúquer Viu i “La Ribera pel Dret a l’aigua”, va denunciar aquest tema indicant: “Els Ajuntaments i els usuaris, que han estat patint una situació d’inseguretat sanitària durant molts anys no han de ser, a més, castigats amb costos econòmics d’una situació que no ha sigut responsabilitat seua. No haurien de pagar més que allò que pagarien o que pagaven per l’abastiment dels pous que utilitzaven.”

Comparteix

Icona de pantalla completa