Diari La Veu del País Valencià
Els enfrontaments a Kodok provoquen 25.000 desplaçats i la suspensió temporal d’ajuda humanitària

Al voltant de 25.000 persones han estat desplaçades a Kodok (Sudan del Sud) a causa dels intensos enfrontaments dels últims tres dies entre l’Exèrcit Popular d’Alliberament de Sudan del Sud (EPLS) i les forces de l’exèrcit Agwelek. Les organitzacions humanitàries que fins ara proporcionaven assistència mèdica bàsica, aigua, aliments, articles de primera necessitat i refugi s’han vist obligades a suspendre la seua activitat per la creixent inseguretat.

Els hospitals de la zona no estan operatius i el subministrament d’aigua és inestable. Això sumat a les altes temperatures que ha de suportar la població pot derivar en quadres de deshidratació crònica i diarrea o malalties com el còlera. L’aigua segueix sent una gran preocupació per a aquests nous desplaçats interns. El dimarts la població congregada a Aburoc i voltants solament va tenir accés a 60.000 litres. Això suposa una mitjana de tan sol 1,7 litres per persona, molt per sota dels 2,5 o 3 litres necessaris per sobreviure.

Escapar de la violència és difícil perquè les diferents zones canvien ràpidament de mans entre els actors armats mentre les persones desplaçades queden atrapades entre els combats. Sense protecció, moltes no tindran una altra alternativa que anar-se’n a Sudan on trobaran refugi. Els qui decideixen marxar-se, es veuran obligats a fer front a un ardu viatge de diversos dies a peu, amb escasses oportunitats de rebre menjar o aigua.

Comparteix

Icona de pantalla completa