Diari La Veu del País Valencià
Exposició Etiòpia de Castro Prieto. PhotOn 2017 a l’Octubre CCC

Des del 2 de maig fins al 18 de juny

‘Etiòpia’, de Castro Prieto.

Sala d’exposicions de l’Octubre CCC – Sant Ferran, 12 – 46001 València

Inauguració amb l’autor: dijous 4 de maig a les 17.00h.

Aquesta exposició forma part de PhotOn 2017, Festival Internacional de Fotoperiodisme i fotografia documental. Amb la col·laboració de DKV.

Aquesta mostra és el resultat de quatre viatges al país africà realitzats per Juan Manuel Castro Prieto entre 2001 i 2006. Els personatges que transiten per les seues fotografies mostren amb dignitat la varietat social, cultural i religiosa d’un país exòtic i atemporal, i permeten a l’autor mostrar una de les característiques de la seua obra, el seu interès per la naturalesa de l’ésser humà.

Juan Manuel Castro Prieto entén la fotografia com una eina per a la representació de sensacions. En els seus viatges a Etiòpia centra la seua mirada en les components ancestrals i primitius que es confronten amb la introducció d’elements occidentals. L’autor afirma buscar la simbologia, la metàfora i la introspecció entre les escenes que fotografia i defuig l’etiqueta de fotoperiodista.

En paraules de l’artista: “Etiòpia és l’únic país d’Àfrica que mai no va estar colonitzat i això ha marcat profundes diferències amb la resta del continent. A Etiòpia pots trobar escenes, formes de vida i situacions que pertanyen a èpoques antigues.

El treball que hi vaig realitzar fou un projecte personal, no un reportatge. Ni ha ha cap problemàtica rere les fotografies; jo no sóc fotoperiodista i no vaig cercant aquest tipus de foto. El meu propòsit a Etiòpia era buscar allò que queda de la memòria ancestral del ser humà i veure de quina manera aqueixa forma de vida ancestral està contaminada amb la cultura occidental”.

Economista de formació, la vinculació de Castro Prieto amb la fotografia es va iniciar el 1977 de forma autodidacta. A començaments dels anys 80 va ingressar en la Real Sociedad Fotográfica de Madrid i des d’aleshores la seua carrera no ha deixat de créixer fins aconseguir el Premi Nacional de Fotografia en 2015. Castro Prieto ha recorregut nombrosos països (Perú, la Índia, Etiòpia…) captant el caràcter de les seues gents i les atmosferes màgiques dels seus paisatges. Les seues fotografies han estat objecte de nombroses publicacions i han estat exposades a desenes de llocs de tot el món, incloent-hi el Musée d’Orsay de París.

Comparteix

Icona de pantalla completa