Diari La Veu del País Valencià
El Tempir organitza una visita guiada al Pont dels Ortissos, patrimoni hidràulic

El Tempir d’Elx prossegueix amb la tasca de recuperar i revaloritzar el patrimoni lingüístic, històric, cultural i mediambiental del sud valencià. Per això, després de la visita guiada al Parc natural del Fondo del passat 20 de novembre, reprenen la realització de noves visites guiades a les àrees que acullen el patrimoni més característic del territori. Per això, el pròxim 14 de maig, els participants coneixeran la zona del Pont dels Ortissos, que, per als més curiosos, dóna nom a un carrer cèntric de la ciutat d’Elx.

Aquesta nova visita se centrarà a observar i comprendre els assarbs del Baix Segura i l’inici del sistema de regadiu al camp d’Elx. En altres paraules, veuran quin és el sistema d’aprofitament de les aigües sobrants del riu Segura i les elevacions de regs de Llevant i des d’allí cap a la primera elevació de regs El Progrés a Sant Fulgenci. Durant el trajecte es farà camí pel costat dels assarbs veient paisatge i biodiversitat.

Aquesta nova visita se centrarà a observar i comprendre els assarbs del Baix Segura i l’inici del sistema de regadiu al camp d’Elx

Durant aquesta visita s’analitzarà la importància de l’assarb d’enmig, procedent del sistema de drenatge de les Pies Fundacions, impulsades pel cardenal Belluga. La importància d’aquest assarb (cal recordar que un assarb és la séquia que arreplega les aigües sobreres de regar i les de filtració) rau en el fet que els recursos hídrics, que en el seu darrer tram conduïen la mar i no podien ser aprofitats a causa de la cota baixa d’aquest mateix tram pel qual transcorren, van ser sol·licitats per les companyies de reg sorgides a Elx a inicis del segle XX -Nous Regs El Progrés (fundada el 1906), la Real Companyia de Regs de Llevant (fundada el 1918) i Regs El Porvenir (fundada el 1921)- de manera que, gràcies al trasllat a la zona dels avanços tècnics de l’època, van impulsar aquests recursos hídrics mitjançant bombes elèctriques i, per tant, van originar una autèntica revolució socioeconòmica, agrícola, paisatgística i ambiental.

Conseqüències d’aquestes iniciatives són l’actual paisatge de regadiu i prosperitat del camp d’Elx i d’altres zones territorials de les nostres comarques així com també el Parc Natural del Fondo, molt important pels seus valors ecològics. En definitiva, aquesta visita tracta de difondre i augmentar més l’estima pel patrimoni hidràulic del sud i, alhora, oferir una activitat d’oci i cultural en valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa