Les Trobades de 2017 s'acomiaden amb més de 214.000 participants

/ Orxa, l'
4 juny 2017 01:00h
Quart de les Valls
Escola Valenciana demana la creació d’una llei d'igualtat lingüística en el marc de les Trobades de l'Orxa i Quart de les Valls
El comiat de les Trobades s'ha celebrat amb dos grans festes a l'Orxa i a Quart de les Valls. Les comunitats educatives, les famílies, el veïnat, les associacions de cultura popular i les entitats de les comarques de l'Alcoià-Comtat i el Camp de Morvedre han participat aquest cap de setmana en les dos últimes jornades de trobades que han reunit més de 12.000 persones. Els carrers s'han omplit de muixerangues, cercaviles, jocs tradicionals, contacontes, danses populars, tallers escolars, concerts de música de La Gira, exposicions, etc.
L'Orxa: XXX Trobada de l'Alcoià-Comtat
L'Alcoià-Comtat ha celebrat el 30 aniversari de la festa d'estima per la llengua a l'Orxa. Vora 8.000 participants de la trentena de pobles de la comarca han gaudit compartint la llengua i la cultura que els agermana. La gran varietat d'activitats que ha proposat la Trobada d'Escoles en Valencià ha atorgat vivor i color a l'Orxa, un poble d'uns 600 habitants que ha vist omplir-se de gent tots els seus indrets.
Tothom ha gaudit amb els contes del narrador Llorenç Giménez, els 70 tallers escolars, les partides de pilota valenciana amb el Club de Pilota de Muro, el tir a l'arc i aus de rapinya amb el Club de caça de l'Orxa, el taller de ceràmica, l'exhibició dels Cabuts de la Trobada, colles de dolçainers i tabaleters, l'actuació dels grups de rock Allioli, Sang d'Orxata i Tankats; l'explicació del funcionament del Rellotge de sol, els jocs tradicionals proposats per l'Associació Cultural El Clot, així com tres cercaviles amb la Unió Musical de l'Orxa, els Cabuts de la Trobada, les exhibicions de figures de la Muixeranga de Xàtiva, les Danses de l'Orxa, el Drac i cabuts de l'Associació Cultural l'Esportí de Beniarrés i del grup de danses de Sant Jordi d'Alcoi.
Trobada de l'Orxa.

L'alcalde de l’Orxa, Arnaldo Dueñas, ha expressat que estan "molt contents amb la participació. El poble està de gom a gom; els carrers s’han quedat estrets",  ha afegit: "Hui hem fet valdre la llengua, la cultura i la tradició. La Trobada ha generat un bon ambient i per a l'Orxa, un poble tan menut, ha sigut un dia festiu en el qual s'ha implicat tot el poble".

Junts, construïm la Igualtat Lingüística
La primera Trobada 2017, que va tindre lloc al Verger (Marina Alta), va encetar la campanya d'Escola Valenciana ‘Construïm la Igualtat Lingüística’ i des d'aleshores ha caminat amb totes les festes per la llengua i ha recollit milers de signatures. "El nostre objectiu és conscienciar la ciutadania de la necessitat de crear una llei d'igualtat lingüística que siga capaç de completar la Llei d'ús i ensenyament del valencià. En Escola Valenciana pensem que la LUEV, després de 33 anys, no ha assolit la normalització de la llengua, així que li cal una empenta. Ens cal una normativa específica que equipare els drets de les valencianes i els valencians que volem fer servir el valencià amb els drets de les valencianes i els valencians que opten per parlar castellà", ha declarat el portaveu d'Escola Valenciana, Natxo Badenes, durant la seua intervenció en la Trobada de l’Orxa.
Natxo Badenes: "En Escola Valenciana pensem que la LUEV, després de 33 anys, no ha assolit la normalització de la llengua, així que li cal una empenta"

El director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano; la secretària de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó; l'acadèmic de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Honorat Ros; el vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la Universitat d'Alacant, Carles Cortés;la vocal de Junta Directiva de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, M. José Mira Galvañ, i un bon nombre d’autoritat polítiques de la comarca de l’Alcoià-Comtat no han volgut perdre’s aquesta festa pel valencià.

Quart de les Valls: XXII Trobada del Camp de Morvedre
Quart de les Valls ha tancat el cicle de Trobades d'Escoles en Valencià amb la participació de 4.000 persones que han gaudit d’una gran varietat de propostes culturals. La XXII Trobada del Camp de Morvedre ha oferit a la ciutadania danses populars i balls llatins, visites guiades amb l'aplicació del codi QR, contacontes, exposicions, la cercavila ha recorregut els carrers de Quart de les Valls amb els ritmes de la Banda de Quart i el grup de dolçaina i tabal la Garramatxa, el monopoli de Quart de les Valls, jocs populars, prop de 50 tallers escolars i paradetes, el flashmob #Resistiréis, jornada de portes obertes al museu i, com a colofó, l'actuació de Dani Miquel.
Quart de les Valls.

Les Trobades reviscolen l'ús del valencià per tot arreu, proposen l'ensenyament en valencià com la clau d'accés al plurilingüisme i fan valdre el paper fonamental de la comunitat educativa per a crear persones amb valors de solidaritat, justícia i pau des de l'estima vers el valencià i l'arrelament al medi. La representant de la Coordinadora per l'Ensenyament en Valencià del Camp de Morvedre, M. Josep Soriano, a aquesta festa d’estima pel valencià ha dit: "Han passat 15 anys de la primera Trobada que vam celebrar a Quart de les Valls i, enguany, n’és la segona. Des de l'organització ens sentim molt contents amb la bona coordinació que hem tingut amb l'Ajuntament, el CRA Benavites-Quart, l'AMPA del centre i les associacions. Al poble només hi ha una escola i hem de ressaltar tota la tasca que ha desenvolupat durant mesos i la gran implicació que ha tingut. A més, gràcies a la iniciativa dels mestres i l'alumnat hem aconseguit introduir elements innovadors i hem aplicat les noves tecnologies a la Trobada".

‘Construïm la Igualtat Lingüística’
Escola Valenciana ha llançat el vídeo ‘Construïm la Igualtat Lingüística’ com un complement més de la campanya que recull signatures per a demanar al Govern valencià la creació d’una llei d’igualtat lingüística que, en primer lloc, corregisca la vulneració dels drets lingüístics i, alhora, contribuïsca a la normalització del valencià en tots els àmbits. Aquest contingut audiovisual, realitzat per Impactant sota la direcció, guió i recursos gràfics d’Escola Valenciana, ha comptat amb la implicació de la periodista Amàlia Garrigós, que ha tingut el detall de ser la veu en off.
La XXII Trobada d’Escoles en Valencià del Camp de Morvedre, organitzada per la Coordinadora per l'Ensenyament en Valencià del Camp de Morvedre i Escola Valenciana, amb el patrocini de l'Ajuntament de Quart de les Valls i en col·laboració amb la Diputació de València i la Generalitat Valenciana, ha comptat amb la presència de diferents personalitats polítiques, com és el cas del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el diputat Joan Baldoví; els acadèmics de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Immaculada Cerdà i Josep Palomero, i un bon nombre d’alcaldes i regidors dels pobles de la comarca.
next