Diari La Veu del País Valencià
Quart de Poblet disenya la ruta ‘QDP 36 – 39’
L’Ajuntament de Quart de Poblet abordarà, dins de les accions previstes en el Pla Integral de Recuperació de la Memòria Històrica, la creació d’un itinerari històricopedagògic, la “Ruta QdP 36-39”, per visibilizar els espais i edificis del municipi essencials o singulars durant la Guerra Civil. Aquest projecte, coordinat per la Regidoria de Turisme, que dirigeix Maite Ibáñez, ha obtingut el cent per cent de la subvenció prevista en la convocatòria d’ajudes per a recuperació de la memòria històrica de la Diputació de València.
A més, la Regidoria de Cultura i Patrimoni, dirigida per Cristina Mora, va optar a aquestes subvencions amb el procés de canvi de noms de carrers, afectades per la Llei de Memòria Històrica per la seva vinculació amb el franquisme, que també ha obtingut el suport de la corporació provincial. Es tracta d’una iniciativa pionera, gestionada a través d’una comissió de treball, que presideix l’alcaldessa, Carmen Martínez, i compta amb la participació de tots els grups polítics representats en el ple i l’assessorament de sis historiadors i experts locals.
De les 11 carrers a renombrar, 3 recuperen toponímia tradicional i les altres 8 es va decidir dedicar-les a dones perquè només hi havia sis amb nom femení en el municipi. Van ser els propis veïns i veïnes els que van triar d’una llista de 24 propostes qui passarien a nomenar els carrers en qüestió. Aquest procés de Govern Obert va tenir repercussió mundial en introduir de forma pionera la possibilitat de votar a través del mòbil des de l’aplicació Telegram. Les plaques ja s’han col·locat.
Quant a la Ruta QdP 36-39, l’objectiu és senyalitzar amb unes plaques rodones de bronze col·locades en el sòl, els edificis singulars (caserna militar, magatzem, mercat, hospital de sang, seus dels sindicats i partits polítics, escoles i colònies de nens evacuats des de Madrid…), els 17 refugis antiaeris documentats i altres espais i llocs significatius (zones de bombardejos, ubicació de bombes que no van explotar, barricades…).
La ruta partirà de la plaça Valldecabres, on s’instal·larà una senyalització vertical explicativa del recorregut. S’ha triat aquest punt perquè aglutina un refugi antiaeri en el subsòl i l’actual Casa de Cultura, antiga residència familiar del cacic del poble que va ser confiscada i habilitada com a seu del Partit Comunista (PC), a més d’estar situada en el cor del municipi i ser idònia per a la recepció i gestió de grups de visitants. Es donarà suport amb material didàctic imprès.
En el disseny i planificació d’aquests projectes ha participat de forma coordinada un equip multidisciplinari integrat per un llicenciat en Turisme i tècnic de Turisme; una conservadora i restauradora de béns culturals, gestora cultural, i una llicenciada en Història i Antropologia, doctora en Arqueologia, gestora de Patrimoni i guia turística habilitada.
L’alcaldessa, Carmen Martínez, ha agraït el suport de la Diputació “al treball que portem desenvolupant a l’Ajuntament de Quart de Poblet des de l’any 2009. La tasca de recuperació de la memòria històrica entorn de la guerra civil i la repressió franquista és transversal i exigeix l’acció conjunta de les institucions públiques i de la ciutadania per reparar els drets dels qui van sofrir injustícies i greuges; suprimir els elements de divisió i fomentar la cohesió i la solidaritat entre els espanyols de diferents generacions entorn dels valors constitucionals, i reforçar els principis democràtics, tal com marca la llei”.

Comparteix

Icona de pantalla completa