Vila-real - Retirada de tres tortugues exòtiques invasores

La guarderia del Consorci del Millars retira tres tortugues exòtiques invasores de la desembocadura

El passat mes de maig es va encetar la campanya de retirada de tortugues exòtiques del paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars. La guarderia del Consorci és l'encarregada de realitzar aquests treballs que estan coordinats i dirigits per tècnics de la Conselleria de Medi Ambient. De moment, els guardes han pogut extraure de la desembocadura del Millars i de les basses artificials d'Almassora tres exemplars de tortugues exòtiques de l'espècie Trachemys scripta elegans, coneguda com a tortuga de Florida o d'orelles roges. 

La campanya comença al mes de maig, quan les tortugues abandonen la hibernació, i finalitza cap a finals d'octubre, poc abans que aquests rèptils de sang freda tornen a passar a un període d'inactivitat. Normalment, la mitjana de captures d'anys anteriors ha estat entre els 20 i 30 exemplars. Enguany la intrusió marina que estan patint les goles del Millars sumada a la falta d'aportació d'aigua dolça estan fent que totes les tortugues, tant les exòtiques com les autòctones, hagen desaparegut de l'ecosistema de la desembocadura més apegat a la mar.

El programa es va encetar l'any 2011 juntament amb l'inici del programa Life Trachemys. El Consorci va actuar com a soci col·laborador del projecte LIFE +Biodiversitat. En l'actualitat, l'entitat continua treballant conjuntament amb la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en la retirada dels exemplars invasors. El projecte Life tenia com a objectius principals detenir la pèrdua de biodiversitat en ecosistemes d'aigua dolça a causa de la presència de tortugues exòtiques invasores, proporcionar una estratègia per a extreure les poblacions salvatges exòtiques invasores d'aigua dolça, conservar les poblacions de peixos endèmics i de tortugues autòctones amenaçades.

El Grup Especialista d'Espècies Invasores (GEEI) de la Comissió de Supervivència d'Espècies (CSE) que forma part de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) va ser el responsable d'elaborar aquesta llista internacional on s'arrepleguen les 100 espècies de fauna i flora més nocives del planeta. La tortuga de Florida i més concretament l'espècie Trachemys scripta elegans forma part d'aquesta perillosa llista. Aquest catàleg es va elaborar per conscienciar al voltant de la importància, complexitat i conseqüència que tenen les espècies invasores per a la biodiversitat d'un territori en concret.


 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat