Riba-roja expropia 5.800 metres quadrats del barranc de porxinos

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat expropiar un total de 5.812 metres quadrats de terrenys situats en el Barranc de Porxinos que li permetrà unir el parc fluvial del riu Túria amb el parc dels Rodanes, tots dos enclavats en ple Parc Natural Túria. La proposta va tirar endavant per unanimitat amb els vots de l'equip de govern -PSPV, Compromís i Esquerra Unida-, Riba-roja Pot i Ciutadans..

El muntant global de l'adquisició se situa en 407.764 euros després de l'acord aconseguit entre l'Ajuntament de Riba-roja de Túria i els propietaris dels terrenys que evita el procés de preu just que podria augmentar el valor del sòl en prop d'un 50%, fins als 600.000 euros. D'aquesta forma, els terrenys passaran a formar part de la ruta que unirà tots dos enclavaments naturals després de l'adquisició de l'última parcel·la que romania en mans privades.

El projecte municipal consisteix a adequar el Barranc de Porxinos, en l'àrea oest del terme, com a zona recreativa amb accessos directes des del Parc Fluvial fins als Rodanes amb l'objectiu de regenerar un àrea abandonada durant diverses dècades en la qual es traçarà un camí entre tots dos punts amb el disseny de rutes a cavall, senderes i rutes ciclistes, amb una àmplia oferta històrica.

De fet, la recent sol·licitud del ple de Riba-roja a la Conselleria de Cultura perquè es qualifique l'aqüeducte romà de Porxinos com bé de rellevància local (BRL) i les posteriors inversions econòmiques culmina el procés de revitalització d'una de les joies arqueològiques més importants existents en la Comunitat de la citada època. Aquesta sol·licitud implica combinar el vessant esportiu i d'oci amb un millor coneixement de les restes històriques que, repartides per tot el terme municipal, suposen una barreja de cultures i civilitzacions que al llarg dels anys han fet de Riba-roja un espai d'integració i pluralitat.
 

El projecte de l'ajuntament passa també per ampliar les àrees de protecció i defensa patrimonial amb el reconeixement d'altres zones com el búnker del Barranc de la Cabrassa i el Pont Vell, tots dos amb una necessitat urgent d'intervenció i millora perquè a curt termini puguen incloure's en una ruta general que recorrerà els principals enclavaments patrimonials.

L'adquisició de la parcel·la del Barranc de Porxinos es finançarà a càrrec dels prop de 4 milions d'euros que el consistori ha ingressat recentment amb la venda d'un àrea de 26.000 metres quadrats en l'Oliveral, de manera que la nova parcel·la passarà a formar part del patrimoni municipal de sòl (PMS), tal com marca l'actual ordenament jurídic.   

L'engegada d'aquest ambiciós projecte ambiental és possible per l'enorme riquesa ambiental amb què explica Riba-roja de Túria, les àmplies extensions de terrenys del terme municipal i la creació del programa EcoRiba durant aquesta legislatura que combina la protecció del mitjà natural del municipi amb polítiques basats amb el consum sostenible i la gestió responsables de recursos econòmics.
 
L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha afirmat que l'actual projecte ambiental de la localitat "es complementa amb l'objectiu de posada en valor de tot el patrimoni natural amb què explica el nostre municipi amb un doble vessant; d'una banda, la promoció de les activitats lúdiques i esportives i, per una altra, un foment del turisme com a font de creació d'ocupació i riquesa, ja que l'actual govern considera que el nostre medi ambient és per si solament una forma estupenda de creixement econòmic".


 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat