“Fray Pere de Thous, Maestre de Montesa, otorga e dona licència als justícies, jurats e prohoms dels llochs de Canet, de Rosell, de la Barcella, de Càlig e de la Jana perque puguin tenir, cadascun any, ligallo de molts e diversos bestiars…” “Que el dit ligallo sia fet en lo dit lloch de la Jana, lo dilluns inmediat següent aprés de la festa de Pascha de la Resurrecció de nostre Senyor, e en la festa de Simoni e Judes de Octubre, cascun any”.
Tradicionalment, es considera que l’origen de la Fira de la Jana es troba en la concessió d’un “ligallo” que va fer Pere de Thous, mestre de l’ordre de Montesa, mitjançant una ordenança signada a Les Coves de Vinromà a l’any 1358. Segons el document de concessió, aquest “ligallo” tindria lloc a la Jana dues vegades a l’any, una d’elles a la tardor, coincidint amb la festivitat de Sant Simó i Sant Judes (28 d’octubre).

El “ligallo” era una institució ramadera medieval, una comunitat de municipis comarcals que tenia la missió de recollir, administrar i lliurar als seus amos el ramat perdut. Quan els propietaris no es localitzaven, el ramat perdut se subhastava. Els historiadors situen aquesta concessió en l’origen de l’actual fira, no només per la concordança de dates, sinó perquè va ser el punt de partida de la trobada semestral dels ramaders de la zona. Tanmateix, el caire comercial de la fira no va ser assolit fins més endavant, sota el regnat de Felip V, mitjançant una altra concessió.

Després de fer un poc de repàs històric a la Fira de la Jana, anem a vore l’actualitat d’enguany. Per a este any i per als pròxims, des de l’Ajuntament de la Jana anem a fer un esforç per potenciar la part agrària de la Fira i especialment aquella en la que els productors agroalimentaris puguen fer venda directa dels seus productes.

Les novetats que tindrem seran el primer Mercat de productors de proximitat i productors ecològics i l’espai food trucks.

A continuació podeu consultar el programa complet de la Fira la Jana 2016:

PROGRAMACIÓ
Divendres 28 d’octubre

20:00 Encesa del lluminós de la Fira a la Plaça Major.

22:00 Espectacle teatral Col·loqui de col·loquis al Centre Social, a càrrec de la companyia Trompitxol Arts Escèniques Aplicades.

Dissabte 29 d’octubre

10:00 Obertura del Mercat de Productors de Proximitat i Ecològics (fins les 18:00 hores) i la Fira de Maquinària Agrícola.

Pel matí, XIII Trobada de Puntaires al Centre Social.

11:00 Inauguració oficial de la Fira de la Jana a càrrec de la Consellera d’Agricultura Elena Cebrián Calvo.

12:00 Obertura de l’espai de foodtrucks a la Pista d’Estiu.

12:00 Taula redona participativa: L’agricultura ecològica i opcions de negoci, amb representants de la Generalitat Valenciana, sindicats agraris i productors ecològics al Casal dels Jubilats.

18:00 Espectacle infantil musical Trobadorets a la Pista d’Estiu.

24:00 Ball d’orquestra al Centre Social.

Diumenge 30 d’octubre

9:00 Obertura del Mercat de Productors de Proximitat i Ecològics, la Fira de Maquinària Agrícola i les tradicionals paradetes pels carrers de costum.

10:00 Obertura de l’espai de foodtrucks a la Pista d’Estiu.

Durant tot el dia a la Plaça Major, concerts de música de cambra, a càrrec dels músics de la Societat Musical Santa Cecilia de la Jana.

Activitats paral·leles

• Exposició de pintura i altres treballs artístics al Casal dels Jubilats.
• Exposició d’indumentària tradicional organitzada pel Grup de Danses a la Càmera Agrària.
• Exposició de pintura “La paleta de Jaim3” a càrrec de Jaume Ortega a la Galeria Paveor.
• Parc infantil tot el cap de setmana a l’explanada de la Cooperativa Les Alboredes.

Comparteix

Icona de pantalla completa