Diari La Veu del País Valencià
Riba-roja prorroga el contracte de l’aigua potable fins a finals de 2017

Riba-roja prorroga el contracte de l’aigua potable fins a finals de 2017 després de la sentència del TSJ que anul·la el concurs que va aprovar el PP

La fallada judicial alerta que es van executar obres sense el projecte tècnic

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una pròrroga del servei públic d’aigua potable després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià que anul·la l’adjudicació de juliol de 2012 a través del com es concedia un contracte d’aigua i sanejament de 20 anys a l’empresa Hidraqua. La proposta va tirar endavant amb els vots de l’equip de govern -format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida-, de Riba-roja Pot i de Ciutadans i l’abstenció del Partit Popular.

La pròrroga del servei de l’aigua potable a Riba-roja de Túria permetrà al mateix temps l’elaboració d’un estudi per determinar la millor de les opcions existents actualment per al proveïment a la població: gestió directa per part de l’Ajuntament a través d’una remunicipalizació del servei, l’adjudicació pública o una gestió públic-privada.

La resolució plenària es pren després de la sentència de novembre de 2016 de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia valencià que anul·lava l’acord de juliol de 2012 pel qual el llavors equip de govern, del Partit Popular, va adjudicar el servei de gestió de l’aigua potable i el sanejament municipal a Hidraqua per un període de 25 anys. L’empresa Aigües de València, concurrent en el procés d’adjudicació, va denunciar el concurs en primera instància en el mateix tribunal que ho va desestimar encara que una fallada posterior ha dictaminat l’anul·lació.

La fallada dels magistrats estima l’apel·lació de la mercantil en contra de la decisió del llavors equip de govern de Riba-roja, encapçalat per l’exalcalde Francisco Tarazona, del Partit Popular, d’adjudicar el servei d’aigua a l’empresa Hidraqua, anul·la els plecs de condicions i obliga al consistori a tornar a treure a concurs públic el servei de gestió de l’aigua de data 30 de juliol de l’any 2012.

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja ha aprovat una pròrroga del servei d’aigua fins a finals de l’any 2017 i ha iniciat un estudi que permetrà conèixer la millor de les opcions per dur a terme el servei de proveïment d’aigua potable.

La decisió del TSJ d’anul·lar el procés d’adjudicació es basa en la falta de redacció i aprovació dels projectes i avantprojectes per a l’execució de les obres que s’han dut a terme després de l’adjudicació del contracte entre les quals destacava la instal·lació de hidrants contra incendis a la xarxa de distribució d’aigua, l’adequació a la xarxa de sanejament separativa del polígon industrial l’Oliveral i el proveïment d’aigua potable al polígon industrial de la zona sud i, finalment, la connexió de dipòsits del Calvari amb la ‘hinca’ existent en la variant de Riba-roja.

La part recurrent considera que en el plec de condicions s’inclouen tres avantprojectes que havien d’ajustar-se a la llei de contractes públics, és a dir, era necessària la redacció dels corresponents projectes d’obra conforme a l’article 129 del text refós de la llei de contractes, una aprovació que, de cap manera, es va dur a terme, a més de recordar l’incompliment de terminis per a la presentació d’ofertes i una inconcreció sobre l’extensió de terrenys afectada pel contracte.

La sentència del TSJ conclou que en els contractes que continguin execució d’obres “la tramitació anirà precedida de l’elaboració i aprovació administrativa de l’avantprojecte d’explotació i del corresponent a les obres precises”. I detalla, a més, que l’avantprojecte havia de contenir una memòria, els plànols de situació, un pressupost, un estudi relatiu al règim d’utilització i explotació de l’obra i sotmetre-la a informació pública i, finalment, en el plec els licitadors podran introduir les variants o millores que estimen oportunes.

L’equip de govern ha expressat “el màxim respecte” a la sentència judicial i emmarca la mateixa “en la concatenació de nyaps i desastres heretats per la mala gestió del Partit Popular durant 20 anys al capdavant de l’ajuntament de l’ex alcalde Tarazona i que ara hem de resoldre sense que els responsables que llavors ho van aprovar i que ara continuen en el ple com la portaveu del PP María José Ruiz haja assumit cap responsabilitat política; aquesta sentència se sume a una altra com Porxinos, la pujada il·legal de sous o les expropiacions”. L’executiu local ha afegit que l’Ajuntament “adoptarà l’opció més beneficiosa per als interessos dels ciutadans de Riba-roja a través d’un estudi tècnic municipal sobre aquest tem

Comparteix

Icona de pantalla completa