Espanya és l'estat membre que més irregularitats comet en l'ús de fons europeus de cohesió i agraris

L'oficina anticorrupció europea registra gairebé 11.000 casos entre el 2014 i el 2018 en tota la Unió
3 setembre 2019 11:11h
Romania i Hongria encapçalen la llista de països que han rebut més tocs d'alerta de Brussel·les. / ACN

BRUSSEL·LES. L'estat espanyol és el territori de la Unió Europea on més "irregularitats" es detecten en l'ús de fons europeus de cohesió i agraris. Segons el darrer informe de l'oficina anticorrupció de la Unió Europea, l'OLAF per les seues sigles en francés, l'estat espanyol va registrar entre el 2014 i el 2018 gairebé 11.000 casos d'anomalies "fraudulentes" i d'altres tipus relacionades amb el finançament europeu. Una xifra que contrasta significativament amb el nombre de deteccions a la resta de països de la Unió Europea. 

Per exemple, el segon estat on més casos s'han registrat, Polònia, en té la meitat que Espanya. Tot i això, l'impacte financer d'aquestes irregularitats a l'Estat és de mitjana baix en relació amb la quantitat de fons europeus rebuts, d'un 3% aproximadament.

Pel que fa a les investigacions dutes a terme per la mateixa OLAF en aquests cinc anys, aquesta només ha tancat set expedients a l'estat espanyol. Per contra, Romania i Hongria encapçalen la llista de països que han rebut més tocs d'alerta de Brussel·les per irregularitats en l'ús de fons europeus de cohesió i agricultura amb més 50 investigacions tancades cadascun.

En el conjunt del bloc europeu es van detectar entre el 2014 i el 2018 més de 50.000 irregularitats i l'OLAF va investigar 277 casos que van acabar amb recomanacions als estats membres afectats.

L'oficina europea d'anticorrupció assegura que gràcies a les 167 investigacions que ha tancat a la Unió Europea només aquest 2018 ha pogut recuperar 371 milions d'euros del pressupost comunitari en casos d'ús fraudulent de fons europeus.

Casos irregulars

L'informe de l'OLAF del 2018 publicat aquest dimarts posa com a exemple d'ús irregular de subvencions europees un cas de doble finançament en projectes de recerca a l'Estat.

En concret, explica que l'oficina europea va concloure una investigació el 2018 constatant que una empresa internacional es va beneficiar de huit subvencions europees per a projectes que també eren finançats pel govern espanyol a través de les ajudes Torres Quevedo, un fet que no van comunicar. La companyia fins i tot va presentar declaracions a les autoritats espanyoles assegurant que no tenien altres fons per al projecte de recerca.

L'empresa va haver de retornar més d'un milió i mig d'euros a la Comissió Europea i al ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, que convocava les ajudes, segons l'informa de l'OLAF.

next